Menu Zavřít

Počet obětí útoků v Katalánsku vzrostl na 14

18. 8. 2017
Autor: čtk

Počet obětí útoků v Katalánsku vzrostl na 14, informovaly dnes úřady. Zemřela žena, která byla mezi lidmi zasaženými nočním nájezdem auta ve městě Cambrils, kde teroristé zranili šest civilistů a jednoho policistu. Dalších 13 lidí zabil v centru Barcelony ve čtvrtek muž, kterého policisté zastřelili v noci ze čtvrtka na pátek právě v Cambrils.

Předpokládá se ale, že řidičem vražedné dodávky byl v Barceloně zřejmě sedmnáctiletý Moussa Oukabir. Policie uvedla dříve jeho jméno mezi čtyřmi podezřelými, po kterých se pátrá.

Počet zraněných v katalánské metropoli vzrostl z dosud uváděné stovky na 130. Mrtví a zranění pocházejí celkem z 34 zemí a nejsou zprávy, že by mezi nimi byli čeští občané.

Úřady postupně zveřejňují informace o státní příslušnosti obětí. Italské ministerstvo zahraničí uvedlo, že zemřeli dva Italové, potvrzena je oběť z Belgie. Španělská média psala také o třech mrtvých Němcích, což ale Berlín dosud oficiálně nepotvrdil a hovoří o 13 zraněných německých občanech. Francie informovala o 26 zraněných Francouzích.

Španělské úřady potvrdily, že nejméně tři oběti jsou Španělé. List LaVanguardia informoval, že o život přišel šedesátiletý turista z Granady a jeho dva rodinní příslušníci.


V Barceloně najela dodávka do davu lidí. Čtěte více

 Policie místo incidentu evakuovala


Portugalský deník Jornal de Notícias uvedl, že jedna oběť pochází z Portugalska.

BRAND24

České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli čeští občané. Úřad nicméně českým turistům doporučil, aby byli při cestách do Španělska opatrnější, a to zejména v turistických oblastech a ve velkých městech.

Zeman kondoloval španělskému králi
Prezident Miloš Zeman dnes kondoloval španělskému králi Felipemu VI. Vyzval ke vzdoru vůči teroru. Praha na památku mrtvých nechá večer nasvítit Petřínskou rozhlednu španělskými barvami.

„Slova útěchy jsou v tomto okamžiku potřebná, avšak bolest a šok nás nesmí odvést od nekompromisního vzdoru proti teroru, kterému společně čelíme. Španělsko je blízkým partnerem a přítelem České republiky. Útok nejen na španělskou veřejnost, ale také na občany řady dalších států je zároveň útokem na nás, na společné hodnoty lidské důstojnosti, svobody a tolerance,“ napsal Zeman v kondolenčním telegramu, který zveřejnil Pražský hrad.

Čtěte také:

Na lepší ochranu měkkých cílů je připraveno 359 milionů

Falešný atentátník lákal peníze z IS. V Německu ho odsoudili za podvod

Soud EU: Hamas má zůstat na seznamu teroristických organizací

Teroristický útok na dovolené: pojišťovny s rizikem počítají


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).