Menu Zavřít

Na lepší ochranu měkkých cílů je připraveno 359 milionů

24. 7. 2017
Autor: čtk

Na ochranu tzv. měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna a jsou snadno dostupná, bude v dotačních programech několika ministerstev v letech 2019 až 2021 připraveno 359 milionů korun. Vláda schválila materiál ministerstva vnitra, který zřízení neinvestičních programů navrhuje. Dotační podporu budou dostávat zejména státní, obecní či soukromé nekomerční měkké cíle.

Dotační podpora vychází z koncepce ochrany měkkých cílů, kterou schválila vláda letos v dubnu. Jejím cílem je motivovat vlastníky a provozovatele snadných cílů útoků, aby sami zlepšovali své schopnosti připravit se a reagovat na možný násilný útok. Na programu se podílí vedle ministerstva vnitra také resorty kultury, dopravy, obrany, průmyslu, zdravotnictví a školství.

Ministerstvo dopravy se chce soustředit na pozemní dopravu včetně městské hromadné dopravy. Peníze budou podle materiálu pro ministry směřovat například na výcvikový program, vzdělávací akce, zpracování a tisk informačních a výukových materiálů, propagační a osvětové aktivity nebo cvičení. Resort počítá s 22 miliony korun.

V rámci kultury by se mělo na dotacích rozdělit 121 milionů korun. Vnitro pak plánuje zřídit dva dotační programy. První se zaměřuje na ochranu veřejných prostranství, objektů a akcí veřejné správy jako možných cílů, 60 milionů korun by tak mělo přispět na ochranu kulturních a sportovních akcí, trhů a podobných aktivit. Stejná částka připadne i na zabezpečení škol a školských zařízení. Program se zaměří na kraje, které jednotlivě vytypují rizikové objekty.

Ministerstvo zdravotnictví jako klíčové měkké cíle označilo velké nemocnice, v dotačních programech pro ně počítá s 96 miliony. Směřovat budou na vypracování analýz zabezpečení, zpracování bezpečnostního plánu, zřízení osobních alarmů, fotopastí, detektorů, sirén nebo osvětové, vzdělávací akce a cvičení.

Dotační programy pro ochranu měkkých cílů v letech 2019-2021
Ministerstvo Částka (v milionech korun)
dopravy 22
kultury 121
vnitra 120
zdravotnictví 96
celkem 359

Zdroj: MV

Ministerstva obrany a průmyslu a obchodu se rozhodla dotační programy nezřídit. Jednání ministerstva školství a vnitra dospěla k dohodě, že dotační program pro zvýšení bezpečnosti škol a školských zařízení připraví vnitro. Kvůli dotacím by měla vzniknout dvě místa na ministerstvu dopravy a zdravotnictví, s třemi novými zaměstnanci počítá kultura.

BRAND24

Koncepce na ochranu měkkých cílů má za cíl vytvořit fungující národní systém jejich ochrany, díky kterému bude možné pružně, komplexně a rychle reagovat na hrozby útoků. Cílem je také dosáhnout stavu, kdy bude podstatná část těchto cílů schopna zareagovat na útok tak, že případné škody budou nižší, než kdyby je útok zastihl nepřipravené. Za měkké cíle označuje ministerstvo vnitra místa s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna a jsou snadno dostupná. Jde třeba o obchodní, kulturní a sportovní centra, nemocnice, kluby, školy, turistické památky a dopravní prostředky.

Přečtěte si také:

Teroristický útok na dovolené: pojišťovny s rizikem počítají

Esej: Sebevražedný instinkt

Od dvou set k tisícům. Počet radikálních islamistů ve Švédsku roste


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).