Menu Zavřít

Praha postupně vymění sanitky. Každý rok nakoupí 15 nových

3. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Hlavní město chce postupně omladit vozový park pražské záchranné služby. Každý rok přikoupí podle radního pro zdravotnictví Radka Lacka (ANO) 15 nových vozů, jeden za zhruba 4,7 milionu korun. V roce 2021 by měla mít pražská záchranka k dispozici 80 moderních sanitek.

Postupná obnova vozového parku, udržení doby dojezdů a rozšiřování stanovišť záchranné služby ze stávajících 19 na 25 jsou podle radního Lacka základní pilíře Strategie rozvoje Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy pro roky 2017 až 2021.

Nové sanitky by měly mít například zabudovaný strojní nakládací systém transportních nosítek, rozvody anesteziologických rajských plynů či komunikační systém. „Dosavadní počty členů výjezdových skupin i množství základen a technické vybavení připouští jen omezené rezervy pro případ mimořádné, krizové situace,“ upozornil Lacko.

Nejstarší vozidla by si záchranná služba ponechala v záloze, podle Lacka by je využívala jako náhradní v případě oprav novějších sanitek.


Praha vidí nové sídlo záchranky na Palmovce. Čtěte:

Praha chce mimosoudní vyrovnání a přesun záchranářů na Palmovku

Rozestavěná budova Nová Palmovka


Pražská záchranka také navyšuje počet výjezdních míst. Letos otevře další stanoviště u ruzyňského letiště a v Průběžné ulici. Další výjezdní místa budou například v Argentinské ulici, v Radotíně a Modřanech.

BRAND24

Záchranáři stále čekají i na novou administrativní budovu, pronajatý objekt v Korunní ulici jim kapacitně nestačí. Praha v současnosti jedná o využití objektu, který začala stavět městská část Praha 8 jako nové sídlo radnice.

Pražská záchranka denně vyjíždí přibližně ke třem stovkám případů, často její operátoři zachraňují životy prostřednictvím instruktáže po telefonu. Dojezdová doba vozů záchranky se v hlavním městě pohybuje okolo osmi minut, což je podle Lacka rekordní čas.

Dále čtěte:

Kde najde záchranka zázemí? Praha už má šest variant

Praha hledá místo pro sídlo záchranky. Ve hře jsou tři varianty


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).