Menu Zavřít

Opozice na Praze 3 svolala mimořádné zastupitelstvo. Chce zrušit dohodu s Central Group

13. 10. 2016
Autor: Euro Martin Pinkas

Opoziční hnutí ŽnS (Žižkov nejen sobě) svolalo na Praze 3 na pátek mimořádné zastupitelstvo. Důvodem je smlouva s developerem Central Group ohledně zástavby Nákladového nádraží Žižkov. Návrh je podle Ondřeje Ruta (Strana Zelených) „nekoncepční“ a připomíná „salámovou“ metodu. Může také místu znesnadnit zapojení do urbanistické soutěže IPR. Opozice chce tlačit na starostku, aby smlouvu do jejího opětovného projednání nepodepisovala.

„Rádi bychom požádali radu městské části, aby zrušila svůj souhlas se smlouvou o spolupráci s developerem Central Group při rozvoji území nákladového nádraží,“ sdělil serveru Euro.cz za hnutí ŽnS Ondřej Rut.

Podle ŽnS je smlouva pro město nevýhodná a ohrožuje vyjednávací proces o zapojení území Nákladového nádraží Žižkov do urbanistické soutěže, kterou připravuje IPR (Institut plánování a rozvoje). Podle Ruta představuje současný postup Prahy 3 „salámovou“ metodu snažící se o co nejrychlejší zástavbu a to i za nevýhodných podmínek, které pozici města vůči soukromé společnosti oslabují.

Praha hledá nového šéfa metropolitního plánu. Přečtěte si o tom:

IPR začal hledat šéfa pro metropolitní plán. Nemůže bez něj činit významné kroky

 Praha

Opěrným bodem usnesení, které bude opozice během zítřejšího mimořádného zasedání prosazovat, je, aby až do okamžiku opětovného projednání smlouvy starostka městské části Vladislava Hujová smlouvu s Central Group nepodepisovala.

„Uzavření této smlouvy bylo schváleno předčasně v době, kdy společnost Central Group nepředstavila koncepci řešení území, urbanistickou nebo architektonickou studii,“ stojí v návrhu usnesení. To může být podle výkladu navrhovatelů developerem vnímáno jako jakýsi předběžný souhlas s podobou výstavby, kterou teprve zastupitelům představí.

Návrh opozice je bezpředmětný, tvrdí zástupce starosty

Podle zástupce starosty Prahy 3 Jana Materny (TOP 09) je návrh opozice bezpředmětný. „Domnívám se, že svolání mimořádného zastupitelstva je pouze politickou snahou o zviditelnění ŽnS za každou cenu,“ sdělil Materna prostřednictvím e-mailu serveru Euro.cz. Podle něj dokázala Praha 3 vyjednat výraznou redukci projektu (jeho kompletní přepracování) s to přesto, že developer měl k původnímu projektu územní rozhodnutí. „Samozřejmě, že vždy se dá říci, že bylo možné dojednat víc,“ dodal.

Dalším bodem pátečního jednání má být přezkoumání průběhu výběrového řízení na nového provozovatele kempu na Pražačce, který podle ŽnS proběhl neregulérně a netransparentně a „zbytečně z místa vyhnal dlouholetého osvědčeného provozovatele“.


Z Prahy a městských částí dále čtěte:

Praha hledá místo pro sídlo záchranky. Ve hře jsou tři varianty

BRAND24

Jak snížit hluk v metropoli? Praha hledá nová opatření

Majitel chce Barrandovské terasy s hotelem otevřít za tři roky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).