Menu Zavřít

Zemanovy návrhy jsou absolutně nepřijatelné, rozčiluje se Kyjev. Oceňuje solidaritu Čechů

11. 10. 2017
Autor: čtk

Návrhy českého prezidenta Miloše Zemana na řešení krymského problému označila ukrajinská diplomacie v oficiálním prohlášení za absolutně nepřijatelné a rozhořčeně je odmítla. Kyjev zároveň ocenil podporu a solidaritu ze strany české vlády a českého národa. Ukrajinský prezident Petro Porošenko odmítá představy o tom, že lze krizi vyřešit výměnou území za peníze nebo suroviny.

Zeman v úterý na schůzi Parlamentního shromáždění Rady Evropy označil ruskou anexi ukrajinského poloostrova za „fait accompli“, tedy za hotovou věc. Navrhl, aby se Kyjev a Moskva dohodly na kompenzaci, například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu.

Porošenko v projevu na Parlamentním shromáždění Rady Evropy také varoval před „appeasementem“ vůči Rusku. Řekl, že v nynější situaci nelze udržovat styky s Ruskem „jako by se nic nestalo“. Poděkoval poslancům PSRE za podporu územní svrchovanosti Ukrajiny a obsáhle hovořil o snahách Kyjeva prosazovat demokratické reformy a vymýtit korupci.

Český prezident v úterý na stejném místě ve Štrasburku označil protiruské sankce za nefunkční a ruskou anexi ukrajinského Krymu za „fait accompli“, tedy za hotovou záležitost. Zároveň se zmínil o možnosti ruské kompenzace ve prospěch Ukrajiny ve formě finanční náhrady nebo dodávek ropy a plynu.


Přečtěte si další reakce na Zemanův projev:

Ukrajina v reakci na Zemanova slova zvažuje protest. Neměl mandát vlády, ujišťuje Sobotka

Český prezident Miloš Zeman (vlevo) se v Pekingu setkal s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem


„Rozhodně odmítám tvrzení těch, kdo hovoří o Krymu jako hotové věci. Tato tribuna nebyla vytvořena k výzvám o appeasementu ani k výzvám obchodovat s územím za peníze, ropu nebo plyn. To se nikdy nestane,“ řekl Porošenko. Dodal, že dosáhnout míru a stability v Evropě je možné jen úctou ke svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny.

Podle ukrajinské diplomacie je Zemanův návrh „pokusem prosadit nejen ústupek agresorovi, ale i legitimizaci anexe Krymu cestou 'prodeje' části ukrajinského území“. V nynější Evropě je podle Kyjeva takový návrh absolutně nepřijatelný. „Ukrajina nikdy nebude se svým územím, se svými hodnotami a se svou svobodou obchodovat,“ uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Současně s důraznou kritikou Zemanova stanoviska ministerstvo ocenilo „významnou podporu a solidaritu“ ze strany české vlády a českého národa. Podle prohlášení se tato podpora projevuje konkrétními skutky a praktickou pomocí.

Agentura Unian dnes napsala, že Češi se omlouvají za slova svého prezidenta o Krymu. Na ukrajinské velvyslanectví v Praze docházejí vzkazy o podpoře a solidaritě, napsala agentura a její informaci na facebooku potvrdil i ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis.

„Chci poděkovat desítkám Čechů, často zcela neznámým lidem, kteří nám dnes vyjádřili slova podpory a… omluvy. Vím dobře, že miliony českých přátel jsou solidární s Ukrajinci v našem boji proti ruským agresorům a okupantům. Jinak to nemůže být v zemi, jejíž národ dal světu Václava Havla,“ napsal ve facebooku velvyslanec.

BRAND24

Vláda odmítla Zemanovy výroky
Vláda dnes projednala úterní projev Miloše Zemana. Celá koalice odmítla jeho postoje, které jsou v rozporu s politikou kabinetu, uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Zeman mimo jiné označil protiruské sankce za nefunkční a ruskou anexi ukrajinského Krymu za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) novinářům řekl, že by podobná slova neměla zaznívat ze země, která má československé zkušenosti z let 1939 nebo 1968.

„Zemanův projev jsme na vládě projednali a jeho postoje, které jsou v rozporu s politikou vlády, v rámci celé koalice odmítli,“ uvedl Herman na twitteru. Na tiskové konferenci Herman zdůraznil, že za zahraniční politiku neodpovídá prezident, ale vláda. Okupace Krymu je podle kabinetu obdobnou skutečností, která pošlapává mezinárodní právo, jako byla například mnichovská dohoda z roku 1938.

Podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka Zeman selhal v prosazování národních zájmů. „Je v národním zájmu České republiky netolerovat anexi Krymu, protože nemůžeme dovolit precedent, který by větší zemi umožnil použít vojenskou sílu k zabrání území menší země,“ uvedl Bělobrádek v tiskovém prohlášení.

Zaorálek novinářům řekl, že Zemanovy názory zná. „Vadí mi, když něco podobného zaznívá z českých úst na adresu někoho, kdo zažívá podobnou historii, jako jsme zažili my sami,“ uvedl po jednání vlády s odkazem na roky 1968 a události předcházející druhé světové válce Zaorálek. Na Krymu se podle něj projevuje vojenská síla a druhá strana nemá sílu, aby jí čelila.

Zemanovy návrhy k Ukrajině nepřímo odmítlo i Německo

Německo dnes nepřímo odmítlo návrhy českého prezidenta Miloše Zemana k Ukrajině. „Postoj spolkové vlády se nemění,“ napsala dnes na dotaz k Zemanově návrhům mluvčí německé vlády. „Krym je a zůstává - podle jednomyslného názoru mezinárodního společenství - integrální součástí státního území Ukrajiny,“ doplnila.

Čtěte také:

Místo sankcí dialog, navrhuje Zeman. Anexi Krymu považuje za hotovou věc

Sankce zastavily přímou agresi Ruska proti Ukrajině, upozornil předák krymských Tatarů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).