Menu Zavřít

Trumpova atomová lež. Americký jaderný arzenál spíše zastarává

19. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Nad prohlášením prezidenta Donalda Trumpa o tom, že americký jaderný arzenál je silnější než kdy dřív, pozdvihují bezpečnostní experti obočí. Trump je v úřadu příliš krátce na to, aby s atomovými zbraněmi cokoli udělal, a navíc se o nic podobného ani nepokusil.

Americký prezident navenek vystupuje jako skutečný muž činu a velmi rozhodný vrchní velitel. Před Vánocemi prohlásil, že Spojené státy musejí posílit a významně rozvinout své nukleární schopnosti. A když minulý týden dosáhlo napětí okolo Sevení Koreje nového vrcholu, už měla tato představa být skutečností. Trump se na twitteru vyjádřil o jaderném arzenálu, který je nyní podle něj „výrazně silnější než kdy dříve“. Prezident zároveň dodal, že jeho první nařízení v úřadu směřovalo právě k modernizaci jaderných zbraní.

V očích těch, kdo Trumpovi věří, že za dvě stě dní v úřadu stihl zmodernizovat a posílit jaderný arzenál, prezident nepochybně stoupl jako mimořádně schopný muž. Potíž je jen v tom, že jediná informace z Trumpova tweetu s pohrůžkou KLDR ohněm a zuřivostí neodpovídá skutečnosti.

Trumpovo první nařízení ve funkci prezidenta

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, který se vrátil k začátkům Tumpova působení v úřadu prezidenta, připomíná, že jeho první kroky v úřadu neměly s výzbrojí nic společného. Trump se nejprve chtěl vypořádat s reformou zdravotnictví svého předchůdce Baracka Obamy, což se mu ostatně dodnes nepodařilo. Americkými vojenskými silami se Trump zabýval až po týdnu v úřadu, a to ve svém prvním dekretu o národní bezpečnosti.

Trump ve svém tweetu doslova napsal, že „přikázal obnovit a modernizovat jaderný arzenál“. Žádné takové nařízení ale Trump ve svém dekretu „first national security memorandum“ nevydal. Prezident se jen obecně vyslovil pro obnovení amerických ozbrojených sil. K jadernému arzenálu zadal jen vypracovat studii, přesně jak to činí každá americká vláda zkraje svého mandátu.

A tato studie či zpráva zvaná „Nuclear Posture Review“ ještě není k dispozici. Bezpečnostní experti, které oslovil deník Washington Post, odhadují, že letos hotová nebude.

Na modernizaci amerického jaderného arzenálu běží od roku 2015 rozsáhlý program. Ten zadala vláda Trumpova předchůdce Obamy v roce 2010. Podle odhadů Rozpočtového úřadu Kongresu program jen v následujících deseti letech bude stát 400 miliard dolarů (10 bilionů korun). Celkové náklady v dalších 30 letech jsou vyčíslené jedním bilionem dolarů. O tom, že by Trumpova vláda prosazovala pro modernizaci jaderných pum, ponorek či mezikontinentálních raket vyšší rozpočet, nejsou žádné zprávy.

Jakýpak silnější arzenál?

Trump ale nehledě na to prohlásil, že jaderný arzenál „je nyní silnější a mocnější než kdy dříve“. Spojené státy disponují více než 1930 akceschopnými jadernými zbraněmi, z nichž 180 je taktických a spočívají na amerických základnách v Evropě. K nim je třeba připočítat rezervu 7000 dalších jaderných náloží.

BRAND24

Nepochybně se jedná o mohutnou palebnou sílu. Ta se nicméně od 80. let výrazně snížila a nic nenasvědčuje tomu, že by od 20. ledna, kdy je Trump v úřadu, překonala již dříve dosažený stav.

Související články:

Nikdy neprohrajeme. Trump uvedl do služby nejmodernější letadlovou loď

EU rozšířila sankce proti KLDR. Na seznamu je 62 lidí a 50 organizací


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).