Menu Zavřít

Tillerson chce dál řešit spor s KLDR diplomaticky

22. 9. 2017
Autor: ČTK

Rostoucí napětí ve vztazích USA s KLDR je výzvou, ale úsilí řešit spor diplomaticky bude navzdory vzrušené rétorice pokračovat. V rozhovoru pro televizi ABC to dnes řekl americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Prezident Donald Trump mezitím na twitteru zopakoval své výpady vůči severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi.

„Naše diplomatické snahy neoslabují, zároveň jsme vyhlásili nejsilnější hospodářské sankce proti Kim Čong-unovi. Je vystaven zkoušce a čelí hlasům, které se ozývají ze všech koutů světa,“ prohlásil Tillerson. Nedávné Trumpovo prohlášení, že Severní Koreu v případě ohrožení zcela zničí, svědčí podle ministra o tom, že odpovědnost za ochranu Američanů bere prezident velmi vážně.

Sám Trump dnes v obvyklé ranní sérii tweetů nevynechal nový osobní útok na Kim Čong-una, kterého v úterním projevu v OSN označil za „rakeťáka na sebevražedné misi“. Dnes šéf Bílého domu napsal, že Kim je „očividně šílenec, kterému nezáleží na strádání a zabíjení vlastního lidu“. Severokorejský vůdce bude podle prezidenta „vystaven zkoušce jako nikdy dříve“.


Přečtěte si, o čem mluvil v OSN Trump:

Zničíme KLDR, pohrozil Trump v OSN. Poděkoval Číně a Rusku

 Americký prezident Donald Trump před svým projevem před Valným shromážděním OSN


Americký ministr obchodu Wilbur Ross, který o víkendu míří do Číny, dnes v televizi CNBC pochválil Peking za údajné rozhodnutí zablokovat finanční transakce s KLDR. „Krok čínské centrální banky je důležitý sám o sobě, ale ještě důležitější je jako mocný signál Severní Koreji, že Čína ji už nepodporuje tak ochotně jako dříve,“ prohlásil Ross.

BRAND24

O údajném rozhodnutí čínských bank přerušit spolupráci se severokorejskými podniky informoval Trump ve čtvrtek. Podle amerických médií ale o takovém kroku zatím nejsou žádné důkazy. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí dnes dokonce Trumpovu informaci označil za nepravdivou.

Dále čtěte:

Američané zahájí finanční blokádu KLDR. Připojí se i Čína

Trump je choromyslný, reaguje Kim. Vůči USA chystá nejtvrdší odvetu

KLDR přirovnala Trumpa po jeho pohrůžkách v OSN ke štěkajícímu psovi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).