Menu Zavřít

Svéráz Putinovy ekonomiky. Chod udržují migranti

16. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Spojené státy s Donaldem Trumpem v čele se snaží omezit příliv uprchlíků a podobně je na tom i Evropská unie. Rusko by bez pracovníků z bývalých sovětských republik nemohlo ekonomicky fungovat. Okolo 11 milionů pracovníků drží v chodu zejména stavební průmysl.

Na předměstí Moskvy se staví bytový komplex pro rodiny důstojníků ruské armády. Práce se protahují, protože většina dělníků nedostala několik týdnů zaplaceno. Jsou to většinou lidé bez kvalifikace z Uzbekistánu, který byl před rozpadem Sovětského svazu jednou ze svazových republik. Projekt se jmenuje Samaljot (Letadlo) podle nedalekého pomníku sovětským válečným letcům.

V noci dělníci spí v ocelových kontejnerech, bez sprch, umyvadel, jen s přenosnými plastovými kabinkami WC. Většina z nich je špatně oblečená na únorové teploty okolo Moskvy.

Co se týká přistěhovalectví, Rusko se od Evropy nebo Spojených států příliš neliší. V Ruské federaci žije podle OSN 11 milionů lidí, často bez platných víz, pocházejících z muslimských středoasijských zemí. Rusko je třetí „nejoblíbenější“ destinací pro zahraniční uprchlíky na světě.

Nazavisimaja Gazeta napsala, že Donald Trump nebo Marine Le Penová by byli v Putinově zemi za opozičníky, protože nesnášejí uprchlíky. Ruské úřady naopak často protiimigrační nálady označují za neakceptovatelnou formu nacionalismu.

Práci imigrantů je nezbytná pro to, aby se ruská ekonomika vymanila z recese a vláda to ví. Loni HDP Ruska kleslo o 0,2 procenta.

Vývoj ročního HDP v Rusku


source: tradingeconomics.com

„Rusko má obrovský nedostatek pracovní síly,“ vysvětlil ekonom Andrej Movčan z moskevského Carnegie Center. Podle něj ruský trh práce není schopen dodat dostatek levné pracovní síly z „domácích“ zdrojů. Připomíná to Českou republiku a firmy, které zoufale potřebují dělníky z Ukrajiny.


Více o Ukrajincích v Česku čtěte:

Ukrajinci, vítejte. Pracovní trh potřebuje novou sílu  Ukrajinský řemeslník


Imigranti ze střední Asie – Uzbekistánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu - pracují v Rusku kromě stavebnictví také v restauracích, čistí ulice, uklízejí v bytových komplexech bohatých Rusů. Většinu peněz, které vydělají, posílají domů chudým rodinám.

Pokud by se prezident Vladimir Putin rozhodl všechny vykázat, ekonomika by zkolabovala. Jedná se podle Movčana okolo 15 procent pracovní síly v Rusku. „Bylo by nemožné je nahradit,“ řekl agentuře Bloomberg.

Vyšší mzdové náklady pro firmy, aby mohly zaměstnat Rusy, by znamenaly ekonomické potíže. To si Putinův režim nepřeje, dodal.

V Evropě a Spojených státech se lidé hodně obávají terorismu, který s přílivem uprchlíků spojují, v Rusku tyto obavy tolik nerezonují. Přitom až 5000 bojovníků Islámského státu pochází z bývalých sovětských republik, řekl v únoru Putin. V Rusku žije 9,4 milionu muslimů a tvoří 6,5 procenta ruské populace.

Živoření na stavbách

Mnoho lidí, kteří přišli do Ruska za prací, živoří. Potvrzují to dělníci ze staveniště Samaljot. Dostávají až o dvě třetiny peněz méně, než jim bylo slíbeno. Mnoho z nich mělo dostat legální povolení pro dlouhodobý pobyt, ale i v tom zůstalo jen u slibů. Peníze pro návrat nemají. Protože pracují bez platných smluv, těžko jim někdo dluh uhradí.

V případě Samaljotu je problém i v tom, že stavba změnila majitele. Nový platí jen těm, kteří mají písemnou smlouvu. Nejvíce ohroženi jsou dělníci, kteří neumějí rusky, řekl Bachrom Chamrojev, aktivista z Uzbekistánu, jenž se těmto pracovníkům snaží pomoci. Průměrně si zahraniční zájemci o práci mohou měsíčně vydělat okolo deseti tisíc korun.

Ne všichni potřebují pracovní víza. Lidé z Kyrgyzstánu, Kazachstánu a Arménie jsou od víz osvobozeni. I když je ruská ekonomika na zahraničních pracovnících závislá, většina Rusů si přeje zpřísnění migrace.

BRAND24

Dvě třetiny dotázaných podle Levada Center chtějí, aby vláda podmínky pro přistěhovalce ze Střední Asie zpřísnila. I když Duma zpřísňující legislativu přijme, podle Movčana se fakticky situace na trhu práce nezmění.

Čtěte dále:

Pět let podmíněně. Ruský opozičník Navalnyj byl uznán vinným z korupce

Za účinnější propagandu. Rusko zřídilo nové armádní jednotky

Chodorkovskij: Hledám Putinova soupeře pro rok 2018

Nešťastní Rusové. Jen každý desátý si myslí, že se jeho život zlepšuje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).