Menu Zavřít

Za účinnější propagandu. Rusko zřídilo nové armádní jednotky

22. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ruská armáda zřídila jednotky pro „informační operace“, které mají chránit ruské národní zájmy. V dolní komoře ruského parlamentu to dnes oznámil ministr obrany Sergej Šojgu. Nové útvary jsou podle něj mnohem účinnější, než veškeré dosavadní prostředky armádní kontrapropagandy.

„Byla vytvořena vojska informačních operací, která jsou mnohem efektivnější a silnější než cokoli, co jsme dřív v oblasti kontrapropagandy vytvořili,“ řekl poslancům Šojgu. „Propaganda musí být chytrá, odborná a účinná,“ řekl ministr. Podle šéfa branného výboru Státní dumy Vladimira Šamanova byly jednotky vytvořeny „na ochranu zájmů národní obrany a pro boj v informační sféře“.

Podle západních analytiků se Rusko v oblasti kybernetické propagandy angažuje už dlouho, stejně jako tajné služby a armády mnoha jiných zemí. Podle zpráv evropských a amerických špionážních agentur se Rusko touto cestou pokouší destabilizovat západní společnosti a ovlivňovat volby. Moskva k tomu používá falešné zprávy a útoky hackerů. Rusko použití těchto metod popírá.

Generál Petr Pavel, šéf Vojenského výboru NATO, minulý týden v Mnichově prohlásil, že Evropa musí od Ruska očekávat falešné zprávy, jejichž cílem bude podkopat důvěru v Severoatlantickou alianci. Jako příklad uvedl smyšlené zprávy o znásilnění litevské dívky německými vojáky. „Rusko netěší rozmísťování jednotek NATO v blízkosti svých hranic, takže pravděpodobně využije legální cesty, jako je propaganda, aby ovlivnilo veřejné mínění proti tomuto rozmísťování,“ uvedl Pavel.


Rudá dezinformační mašina. Teď cílí na Francouze

Studio agentury Sputnik na ekonomickém fóru v Petrohradu

V České republice letos začalo fungovat Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH), které se specializuje na odhalování dezinformací z otevřených zdrojů a jejich vyvracení. Podle ministra vnitra Milana Chovance by lidé měli díky CTHH získat pravdivou informaci během několika minut nebo hodin, útvar ale prý nebude vnucovat lidem pravdu ani provádět cenzuru.

Na poli propagandy se kromě ruského ministerstva obrany chce angažovat i ruská diplomacie. Mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes v Moskvě novinářům řekla, že ministerští úředníci se pustili do projektu „odhalování smyšlených zpráv západních médií“. Výsledky své práce budou publikovat na webu.

BRAND24

Za příklad vylhané zprávy označila mluvčí informaci o tom, že stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin, který v pondělí náhle zemřel v New Yorku, podlehl srdečnímu záchvatu. Západní novináři se podle Zacharovové zpronevěřili pravdě tím, že o příčině smrti informovali ještě před vydáním oficiální zprávy lékařů.

Trump a Rusko. Čtěte:

Trumpovi lidé byli během kampaně v kontaktu s ruskými agenty, píše New York Times

Trump a Putin, vizuální interpretace paroduje vztah dvou prezidentů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).