Menu Zavřít

Senát schválil protikuřácký zákon, zbývá už jen Zemanův podpis

19. 1. 2017
Autor: Jan Rasch, Euro

Senát schválil takzvaný protikuřácký zákon beze změn. Od konce května tak má platit absolutní zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Horní komora o přijetí normy rozhodla po téměř pětihodinovém maratonu argumentů pro a proti přijetí navržených opatření. Předlohu v závěrečném hlasování podpořilo 45 ze 68 přítomných senátorů, jednotně pro hlasovali pouze přítomní členové klubu ANO a Klubu nezávislých senátorů.

Norma má zavést také zákaz kouření na nástupištích, užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech. Tyto cigarety budou podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) povoleny naopak v kavárnách barech i restauracích. Výjimku budou mít i vodní dýmky. Zákon zakazuje rovněž prodej cigaret v automatech.

Návrh počítá se sankcemi ve formě zákazu činnosti až na dva roky za porušení zákazu prodeje cigaret mimo vybraná místa nebo osobě mladší 18 let, případně za prodej alkoholu podnapilému člověku. Právě toto ustanovení se stalo předmětem nejčastější kritiky řady senátorů včetně vládní KDU-ČSL. O jeho zrušení ale Senát nehlasoval.


Přečtěte si komentáře k protikuřáckému zákonu:

Petr Weikert: Děkujeme, že kouříte

Petr Holec: Idiocie pravice ohledně kouření


Podobně dopadla i snaha Ivo Valenty (za Stranu soukromníků) povolit kuřárny v pohostinstvích, pokud budou bez obsluhy, nebo návrh Václava Hampla (za KDU-ČSL) zakázat kouření v autech, pokud v nich jedou děti. Toto zpřísnění zákona nyní nedoporučil ani ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), podle něhož je norma maximálním kompromisem.

BRAND24

Zákon podle ministra rozšiřuje okruh míst, kde bude zakázán prodej tabákových výrobků, elektronických cigaret a alkoholických nápojů, například o pojízdné prodejny. Zákon rovněž zvyšuje sankce za prodej tabákových výrobků a alkoholu. Například v případě prodeje cigaret dětem vládní předloha počítá až s dvoumilionovou sankcí. „Navrhované sankce mají působit především preventivně před porušováním povinnosti. Cílem není trestat,“ zdůraznil ministr.

Přehled vybraných ustanovení protikuřáckého zákona
Úplný zákaz kouření klasických cigaret v restauracích, barech, vinárnách, kavárnách, čajovnách a dalších podobných zařízeních. Restrikce se nebude vztahovat na elektronické cigarety.
Zákaz zřizovat prostory pro kuřáky v kinech, divadlech, v koncertních a výstavních síních a ve sportovních halách.
Zákaz kouření i na nekrytých částech zastávek hromadné dopravy.
Zákaz inhalování z elektronických cigaret například v nemocnicích, ve školách, v nákupních centrech kromě vymezených míst, v prostředcích veřejné dopravy, v zábavních zařízeních, ve sportovních halách a na dětských hřištích.
Zákaz prodeje tabákových výrobků v prodejních automatech, pokud nelze vyloučit prodej lidem mladším 18 let; prodejce bude muset zajistit ověření věku kupujícího.
Zákaz prodeje alkoholu v prodejních automatech.
Zákaz prodeje alkoholu osobě zjevně ovlivněné alkoholem nebo jinou návykovou látkou.

Dále čtěte:

Cigarety od ledna zdraží o korunu. Stát získá miliardu navíc

Restaurace bez kouře na obzoru: poslanci schválili protikuřácký zákon

Cigarety s odstrašujícími obrázky míří do trafik


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).