Menu Zavřít

Rodina údajného Putinova zetě patří v Rusku k nejbohatším

25. 8. 2016
Autor: čtk/AP

Na 2,3 miliardy dolarů (asi 55 miliard korun) odhadl časopis Forbes majetek Kirilla Šamalova, kterého média označují za zetě ruského prezidenta Vladimira Putina. Šamalovovi se nyní poprvé objevili v žebříčku nejbohatších ruských rodin, sestavených časopisem, a to hned na čtvrtém místě.

Kirillův otec, bankéř Nikolaj, který patřil k okruhu Putinových starých přátel, k tomuto vzestupu podle časopisu přispěl jen asi 100 miliony dolarů (asi 2,4 miliardy korun) díky desetinovému podílu v bance Rossija.

Čtyřiatřicetiletý Kirill podle médií výrazně zbohatl po svatbě s Jekatěrinou Tichonovovou, údajně Putinovou dcerou. Pětinový podíl v největším ruském petrochemickém holdingu Sibur z něj udělal dolarového miliardáře. Sám Putin se loni v prosinci vyhnul odpovědi dotaz ohledně Tichonovové. Poznamenal jen, že je hrdý na své dcery, které pokračují ve studiu, hovoří třemi jazyky a dělají první kroky ve své profesní dráze, kde si také vedou úspěšně.

Kvůli státní půjčce Siburu zkoušel opoziční předák Alexej Navalnyj podat na Putina žalobu. „Pokud Putin dává peníze firmě, kde je akcionářem manžel jeho potomka, je to klasický střet zájmů. Jako z učebnice,“ tvrdil Navalnyj. Soud však žalobu nepřijal.

Opoziční politik se do Putina tvrdě opřel

Putin patří do blázince, řekl v přímém přenosu opozičník

 Ruský prezident Vladimir Putin

Forbes sestavuje žebříček nejbohatších ruských dynastií třetím rokem. Letos jmění klanů v první desítce vzrostlo oproti loňsku skoro o dvě pětiny, z 18 na 25 miliard dolarů, a to hlavně zásluhou rodiny Michaila Gucerijeva, která svůj majetek během roku více než zdvojnásobila díky transakcím s ropou a ropnými společnostmi, bankami, penzijními fondy či developerskými firmami. Druhou příčku zaujal klan Putinova starého přítele Arkadije Rotenberga, následovaný rodinou bankéře Dmitrije Anaňjeva.

Šamalov mladší v Siburu působí od roku 2008. Jako viceprezident získal 4,3 procenta akcií coby manažerskou odměnu a dalších 17 procent odkoupil od Putinova přítele Gennadije Timčenka za pomoci půjčky z banky Gazpromu. Loni hodnota Siburu prudce vzrostla díky tomu, že podíl získala čínská státní společnost Sinopec. Letos na jaře se tak Šamalov coby nejmladší miliardář poprvé objevil na žebříčku největších ruských boháčů podle Forbesu.


Dále čtěte:

BRAND24

Rošáda ve vysokých patrech. Putin propustil šéfa své kanceláře

Putin s Mayovou chtějí zlepšit vztah Ruska s Británií


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).