Menu Zavřít

Přebytek rozpočtu v listopadu klesl. I tak zůstává nejlepší v historii

1. 12. 2016
Autor: ČTK

Přebytek státního rozpočtu klesl ke konci listopadu na 55,5 miliardy korun z říjnových 98,3 miliardy korun. Jde o nejlepší listopadový výsledek od vzniku České republiky, uvedlo dnes ministerstvo financí. Loni v listopadu rozpočet vykázal schodek 29,5 miliardy korun.

Za dobrým výsledkem je podle úřadu především růst daňových příjmů a ekonomický růst. Ekonomové ovšem již dříve upozornili, že lepší hospodaření rozpočtu kromě lepšího výběru daní souvisí také s poklesem investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů.

Na celý rok je plánován schodek 70 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale řekl, že dnes již není pochyb o tom, že na konci roku bude mít ČR nejlepší výsledek státního rozpočtu za posledních dvacet let.

„V rozpočtu je o 85 miliard více než loni, za leden až listopad máme nejlepší výsledek v historii samostatného českého státu, celostátní daňové příjmy od minulého roku vzrostly skoro o 60 miliard korun, na čemž má lví podíl kvalitní práce Finanční správy. Nepochybuji, že stejně úspěšně zvládne dnešní start EET, která ročně přinese státnímu rozpočtu další miliardy navíc,“ řekl Babiš.

ČR měla přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy byl přebytek 10,4 miliardy korun.

Statistiky o státním rozpočtu naleznete na webu Finance.cz

Saldo státního rozpočtu

Zdroj: Ministerstvo financí ČR

„Dnešní čísla k plnění rozpočtu signalizují, že rozpočet ČR bude letos po více než 20 letech opravdu přebytkový. Stát ale přebytek v roce 2017 neudrží. V příštím roce lze očekávat silnější než letošní investiční činnost vlády, která bude zároveň pokračovat v předvolebním uplácení voličstva,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovadna.

BRAND24

Celkové příjmy rozpočtu ke konci listopadu stouply meziročně o 48,7 miliardy na 1148,3 miliardy korun a celkové výdaje klesly o 36,3 miliardy na 1092,9 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 39,6 miliardy na 569 miliard korun. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení meziročně stouply o 22 miliard na necelých 388,5 miliardy korun.

Kapitálové, tedy investiční výdaje státu byly meziročně nižší o 52 miliard a činily 76,2 miliardy korun. Celkem 39,1 miliardy korun šlo na financování společných programů EU a ČR, což byl meziroční pokles o 72,4 miliardy korun.

Přečtěte si komentáře:

Vladan Gallistl: Ani přebytek rozpočtu není důvod k jásotu

Pavel Páral: Fiskální jelen

Čtěte dále:

Sněmovna schválila 60miliardový schodek rozpočtu na další rok

Finanční ústava nebude. Zadlužení zbrzdí běžný zákon

Babiš: Česko bude mít nejlepší rozpočet v historii, skončí v přebytku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).