Menu Zavřít

Sněmovna schválila 60miliardový schodek rozpočtu na další rok

26. 10. 2016
Autor: ČTK

Sněmovna dnes v prvním čtení schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Jde o jeho příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Navrhovaný schodek má činit 60 miliard korun proti letošnímu schválenému deficitu 70 miliard. Opoziční TOP 09 a ODS neprosadily návrh na vrácení rozpočtu vládě k přepracování tak, aby snížila jeho výdaje i schodek nejméně o 30 miliard. Definitivní schvalování rozpočtu přijde na řadu v prosinci.

Nyní mohou poslanci jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. Celkové příjmy navrhovaného rozpočtu představují 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun. Rozpočet počítá mimo jiné s růstem platů učitelů a zdravotníků, zvýšením odvodů za státní pojištěnce do zdravotnictví a s růstem důchodů.

Z přítomných 165 poslanců hlasovalo pro rozpočet 95 poslanců z řad vládní koalice, ke kterým se přidal i Jiří Štětina (Úsvit) a nezařazený Petr Adam. Komunisté, klub TOP 09 a Starostů, ODS i většina klubu Úsvitu hlasovaly proti schválení základních parametrů rozpočtu.

Zatímco vláda rozpočet hájila, pravicová i levicová opozice ho kritizovala. Pravice vládě vytýkala například nárůst počtu státních zaměstnanců nebo nízké výdaje na investice, komunisté volali po zavedení daňové progrese.


Přečtěte si komentář Pavla Párala k rozpočtu: Fiskální jelen


„Současný rozpočet sleduje strategii postupného snižování deficitu, podporuje růst naší ekonomiky a motivuje spotřebu,“ řekl poslancům ministr financí Andrej Babiš (ANO). Uvedl také, že rozpočet je výsledkem shody koaličních partnerů a jeho cílem je zajištění vládních priorit, jako je třeba bezpečnost, zvýšení důchodů nebo pracovníků ve školství.

„Předkládáme návrh rozpočtu, který naší zemi pomůže zajistit další období prosperity, hospodářského růstu a nízké nezaměstnanosti,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Ekonomický vývoj reaguje pozitivně na hospodářskou politiku vlády, na to, co vláda ve své politice realizuje,“ uvedl také. Ke kritice opozice řekl mimo jiné, že vláda navýšila peníze na investice o 25 miliard korun. „Neříkejte, že neinvestujeme, vždyť to není pravda,“ prohlásil Babiš.


Statistiky o státním rozpočtu naleznete na webu Finance.cz


Naopak poslanec ODS Vladislav Vilímec prohlásil, že rozpočet jsou jen čísla na papíře, která stejně nebudou odpovídat skutečnosti, a proto se připojil k návrhu na vrácení rozpočtu vládě k přepracování, který vznesl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vytkl vládě například, že téměř jedna šestina příjmů rozpočtu padne na platy státních zaměstnanců. Navrhovaný rozpočet není prorůstový ale spotřební, uvedl jeho stranický kolega Simeon Karamazov.

Navrhovat schodek v době, kdy ekonomika roste, je nezodpovědnost a amatérismus, uvedl předseda klubu Úsvitu Marek Černoch. „Kdy jindy, než právě dnes máme mít vyrovnaný rozpočet?“ ptal se. Podle Jiřího Dolejše (KSČM) je rozpočet do značné míry promarněnou příležitostí, protože vláda měla zjednodušenou situaci tím, že ekonomika je v konjunktuře. Tím se vytvořil prostor pro narovnání některých věcí z minulosti, což se podle něj ale nestalo.

BRAND24

Rozpočet nyní dostanou k projednání výbory a zabývat se budou jednotlivými přikázanými kapitolami. Druhé čtení, kdy bude možné navrhovat přesuny peněz uvnitř rozpočtu, přijde na řadu za měsíc. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura už avizoval, že občanští demokraté přijdou s návrhy na snížení výdajů. K závěrečnému schvalování by se měli poslanci dostat až od 7. prosince.

Vybrané údaje z návrhu státního rozpočtu na příští rok (mld. Kč)
Schodek 60 (-10)
Příjmy 1249,3 (+68,4)
Výdaje 1309,3 (+58,4)
Investiční výdaje 103,7 (+25,2)

V závorce rozdíl proti loňskému schválenému rozpočtu (Zdroj: ČTK)

Čtěte dále:

Babiš: Česko bude mít nejlepší rozpočet v historii, skončí v přebytku

Finanční ústava nebude. Zadlužení zbrzdí běžný zákon

Vládní koalice se neshodla na snížení DPH. Do voleb se daň nezmění


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).