Menu Zavřít

Pelikán neví, proč jej komise předvolala. Žádost o vydání Babiše má dál za manipulaci

22. 8. 2017
Autor: čtk

Sněmovní komise k únikům údajů z vyšetřovacích spisů nijak nezdůvodnila, proč chce zbavit mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Proto její žádosti ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nevyhověl. Ministr to řekl při příchodu na jednání komise s tím, že netuší, proč si jej komise předvolala.

„Já jsem nežádal o to sem přijít, mě si sem komise zavolala a já se vám přiznám, že vůbec nevím proč,“ uvedl Pelikán. Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) přitom už minulý týden uvedl, že chce s Pelikánem mluvit právě o ministrově postoji k žádosti o zbavení mlčenlivosti nejvyššího žalobce. Označil to za obstrukci z ministrovy strany. Hnutí ANO se vznikem komise nesouhlasilo.

Pelikán opětovně odmítl Plíškovo obvinění. „Zákon mi říká, že mohu zbavit nejvyššího státního zástupce mlčenlivosti, pokud jsou pro to důležité důvody. Tam (v žádosti) nejsou uvedeny vůbec žádné důvody, proč by to bylo potřeba, a já si je při nejlepší vůli nedokážu domyslet,“ uvedl. Plíšek už dříve uvedl, že žádost byla konzultována s právníky a další svědci na základě téměř stejné žádosti zproštěni mlčenlivosti jinými lidmi byli.

S Pelikánem chce komise podle Plíška probrat ministrův pohled na kontrolní nástroje ve vztahu k neoprávněnému nakládání s vyšetřovacími spisy a opatření.


Komentář: Zloděj for premier

 Čapí hnízdo


Komise už dnes vyslechla bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, který odmítl, že by informace z vyšetřovacích spisů unikaly z útvaru pod jeho vedením. „Já jsem to měl vždycky postavené na lidech, které by ani nenapadlo tu informaci vynést,“ uvedl. Podle něj úniku informací nemohou zabránit žádná kontrolní či technická opatření.

BRAND24

Hlavním důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky s rozhovory bývalého novináře Mladé fronty Dnes (MfD) Marka Přibila s Babišem, na kterých mluvili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš byl v té době majitelem vydavatelství Mafra, pod které MfD spadá. Předseda ANO nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Ministr spravedlnosti: Je to manipulace
Pelikán trvá na tom, že žádost o vydání jeho stranického šéfa Andreje Babiše v kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo je motivována snahou ovlivnit výsledek říjnových sněmovních voleb. Řekl to dnes novinářům při příchodu do Sněmovny, kam byl pozván, aby vypovídal před sněmovní komisí k vyšetřování úniků z policejních spisů.

Pelikán v rozhovoru v nejnovějším vydání týdeníku Respekt prohlásil, že policie nemohla mít žádný rozumný důvod, aby žádala o zbavení imunity Babiše a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka právě nyní. „Já nepotřebuju žádná další fakta, krom toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami,“ řekl. Jediným možným důvodem podat žádost před volbami podle něj je ovlivnění hlasování.

Ministr spravedlnosti dnes novinářům řekl, že jeho slova nejsou interpretována „úplně přesně nebo někdy i špatně“. „Já jsem řekl, že pro ten konkrétní krok, žádost o vydání, při znalosti toho, jak funguje trestní řízení, si nedovedu představit jiný důvod než snahu ovlivnit volby a na tom trvám,“ řekl. Práci policie při vyšetřování kauzy hodnotit nechtěl s tím, že není účasten procesu a ani neviděl spis. Později na tiskové konferenci dodal, že se vyjadřoval ke konkrétnímu kroku jednoho policisty, což neznamená zpochybňování policie obecně nebo i další práce tohoto policisty.

Poznamenal také, že s vydáním rozhovoru nesouhlasil, protože se domnívá, že takové věci nemají zaznívat z úst ministra spravedlnosti. V Respektu proto doplnil poznámku, že vyjádřil své osobní názory. Zároveň dnes řekl, že si nemyslí, že funkce ministra spravedlnosti by mu měla upírat právo na kritické hodnocení věcí kolem něj.

Ke kauze se dnes po výslechu před vyšetřovací sněmovní komisí vyjádřil na dotaz novinářů i bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. „Samozřejmě je to odpovědnost policistů, je to odpovědnost dozorového státního zástupce a samozřejmě neznám spis, tak to ani nemíním komentovat,“ řekl Šlachta, který po zrušení ÚOOZ nastoupil do celní správy, která v té době spadala pod tehdejšího ministra financí Babiše.

Dále čtěte:

Babišovi blízcí si přeprodávali akcie Čapího hnízda, aby skryli vlastníka

Výbor si pozve Babiše a Faltýnka kvůli žádosti o jejich stíhání


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).