Menu Zavřít

Patová situace kolem CETA vyřešena. Belgické regiony se dohodly

27. 10. 2016
Autor: ČTK

Belgické regiony se dnes podle belgického premiéra Charlese Michela domluvily na řešení patové situace kolem obchodní dohody mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Dohodu o volném obchodu dosud blokovala vláda frankofonního regionu Valonsko. Zrušen kvůli tomu byl na dnešek plánovaný summit EU s Kanadou, na kterém měl být dokument podepsán.

„Je to velmi důležitá dohoda pro podniky, pro hospodářství,“ uvedl premiér země Charles Michel podle belgických médií. „Nakonec jsme našli mezi Belgičany shodu,“ uvedl premiér Valonska Paul Magnette, jehož region dohodu CETA blokoval. „Valonsko je nesmírně šťastné, že naše požadavky byly vyslyšeny,“ dodal.

Nyní s novou dohodou budou muset souhlasit jednotlivé regionální parlamenty, ale přání Belgie na změny musí schválit také zbylé členské země evropské osmadvacítky a Kanada.

Valonští představitelé si zejména vymohli záruky, že byli ubezpečeni, že urovnávání investičních sporů budou řešit tribunály se soudci vybranými a placenými státem, kteří nemají pocházet z podnikatelských kruhů. Navíc si budou moci ke každému případu vyžádat právní stanovisko Soudního dvora Evropské unie ohledně toho, zda je vše v souladu s evropskými smlouvami, upozornil Magnette.

Podle valonského premiéra se ve smlouvě také upřesnily některé formulace připouštějící rozličný výklad například ohledně veřejných služeb a sociálních či ekologických norem. Rovněž je znemožněno, aby jakákoli dohoda se soukromou společností vedla ke zhoršení standardů v oboru podnikání.

Podle belgických politiků by smlouva s Kanadou měla odpovídat dohodě z roku 2011 s Jižní Koreou. Vývoz EU do této země se zvýšil o 55 procent, belgický export o sedm procent. Do unie se přitom nezačaly dovážet žádné „nebezpečné produkty“ a unijní státy se nemusely podřizovat korejským standardům.

Podle belgického premiéra Michela by se měly regionální parlamenty včetně toho valonského k dohodě vyjádřit „před páteční půlnocí“. Belgická vláda smlouvu CETA podporuje, nemohla ji však podepsat bez souhlasu všech regionálních parlamentů země.

Donald Tusk na Twitteru kvituje úspěch vyjednávání kolem CETA.

„Mám radost z dobrých zpráv od premiéra Charlese Michela,“ uvedl na twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk s tím, že kontaktuje kanadského premiéra Justina Trudeaua, jakmile budou dokončeny všechny unijní procedury nutné k podpisu dohody CETA.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas na pravidelném poledním briefingu novinářům řekl, že „události se vyvíjejí, zatímco zde hovoříme, a doufám, že dobrým směrem“. Upozornil, že komise byla aktivně zapojena do všech částech jednání v Belgii, jak na úrovni federální vlády, tak s valonskými regionálními představiteli.

Původně se měla CETA v Bruselu slavnostně podepsat dnes odpoledne. Kanadský premiér Justin Trudeau ale v noci na dnešek kvůli valonské blokádě svou cestu do Evropy zrušil. Kanadská ministryně mezinárodního obchodu Chrystia Freelandová uvedla, že Kanada je ochotná podepsat „tuto důležitou dohodu, jakmile bude Evropa připravená“.


Dále čtěte:

BRAND24

Valonsko katem volného obchodu. Jednání o CETA ztroskotala, tvrdí Kanada

Belgie nemůže CETA podepsat. Tusk volný obchod s Kanadou nevzdává


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).