Menu Zavřít

Belgie nemůže CETA podepsat. Tusk volný obchod s Kanadou nevzdává

24. 10. 2016
Autor: ČTK

Belgický premiér Charles Michel dnes oznámil předsedovi unijních summitů Donaldu Tuskovi, že Belgie nyní nemůže podepsat unijní obchodní dohodu CETA s Kanadou. Tusk později prohlásil, že čtvrteční summit Evropské unie a Kanady, kde by měla být CETA podepsána, je stále možný.

„Žádali po nás, abychom dnes dali jasnou odpověď. Jasná odpověď zní v této chvíli 'ne',“ citovala Michela agentura AFP. Trvá tedy odmítavý postoj valonského parlamentu k dokumentu. Kromě Valonska mají vůči CETA své výhrady také dva další belgické regiony. Evropská unie proto dala o víkendu Belgičanům čas do dnešního večera, aby si věc vyjasnili.

Po Michelově oznámení není jasný osud na čtvrtek plánovaného summitu EU-Kanada. Podle Tuska ale sdílí jeho názor, že je uskutečnění summitu možné, i kanadský premiér Justin Trudeau. Společně podle Tuska také vyzývají všechny strany, aby nalezly řešení situace. „Stále je čas,“ poznamenal na twitteru Tusk.

BRAND24

Valonský socialistický premiér Paul Magnette, který se v posledních několika dnech stal symbolem odporu vůči dohodě, dával už při příchodu na dnešní jednání najevo, že za stávající situace není souhlas jeho regionu možný. Opakovaně v posledních dnech ale také zdůrazňoval, že pro jednání je třeba více času než jen do dnešního večera.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas dnes novinářům řekl, že situaci musí vyřešit především belgická strana, které je EU připravena pomoci. Vyzval také všechny k trpělivosti.


Čtěte více:

Valonsko katem volného obchodu. Jednání o CETA ztroskotala, tvrdí Kanada

Česko posvětilo dohodu o volném obchodu s Kanadou

Volný trh v ohrožení. Nahradí ho regionální integrační celky?

čísla ze šanghajské burzy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).