Menu Zavřít

Valonsko katem volného obchodu. Jednání o CETA ztroskotala, tvrdí Kanada

21. 10. 2016
Autor: ČTK

Jednání mezi Kanadou, Evropskou unií a belgickým regionem Valonsko o dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA) skončila krachem. Oznámila to dnes kanadská ministryně obchodu Chrystia Freelandová. Evropská komise ale doufá, že jednání se jen zastavila a že vyjednávací proces bude moci pokračovat. Uzavření dohody brání belgický region Valonsko a představitelé EU se ho ještě budou snažit přesvědčit.

„Kanada na tom pracovala, já osobně jsem na tom pracovala, a to velmi tvrdě. Ale mně i Kanadě se teď zdá evidentní, že Evropská unie není schopna dosáhnout dohody - dokonce ani se zemí, která sdílí evropské hodnoty jako právě Kanada,“ řekla Freelandová, která byla očividně rozladěná. Své stanovisko sdělila novinářům odpoledne před sídlem valonské vlády, kde předtím vyjednávala.

Dohoda měla podpořit hospodářský růst v EU i v Kanadě a upevnit vztahy mezi oběma bloky. Kanadská delegace se ale teď vrací do Kanady. „Kanada je zklamaná, i já osobně jsem zklamaná. Myslím, že to není možné,“ pokračovala ministryně. „Rozhodli jsme se vrátit domů. Opravdu jsem z toho velmi smutná,“ řekla Freelandová. Podle belgické veřejnoprávní stanice RTBF při tom zadržovala slzy.

Není konec

Zdroj z Evropské komise později řekl, že komise pořád věří v uzavření dohody podle plánu. „Evropská komise si nemyslí, že to je konec procesu na cestě k podpisu smlouvy,“ uvedl zdroj agentury Reuters, který si přál zůstat v anonymitě. Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová na twitteru napsala, že ji zastavení rozhovorů mrzí, ale že stále doufá, že bude nalezeno řešení.

Vlády všech 28 členských zemí EU dohodu s Kanadou podporují, belgická federální vláda ale nemůže dát oficiální souhlas a text podepsat bez svolení pěti regionálních kabinetů, přičemž frankofonní Valonsko je proti dohodě.

Valonský premiér Paul Magnette během dne znovu označil dosavadní výsledky svých jednání se zástupci Evropské komise a Kanady o dohodě CETA za nedostatečné. „Dosáhli jsme významných nových ústupků, především v oblasti zemědělství. Problémy ale zůstávají zejména v oblasti arbitráží,“ uvedl Magnette ve valonském parlamentu v Namuru.

Vzpoura trpaslíka

Valoni se také například obávají, že z Kanady přijdou velké nadnárodní společnosti, v nichž vidí hrozbu pro své menší podniky. Jsou zatím nadále odhodláni co nejlépe chránit své farmáře a hájit vysoké standardy na pracovním trhu, v oblasti životního prostředí a spotřebitelů v EU. Region, který má asi 3,5 milionu obyvatel, se postavil proti EU s více než 500 miliony obyvatel a Kanadě, kde žije asi 35 milionů lidí.

Odjezd kanadské ministryně je podle komentátorů zásadním zvratem v dosavadním vývoji. Zatím není jasné, zda se teď ostatním představitelům EU podaří Valonsko přesvědčit, aby dohodu podepsalo.

BRAND24

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker krátce před oznámením kanadské ministryně, že jednání zkrachovala, byl poměrně optimistický. Řekl, že doufá, že se v příštích dnech podaří odmítavý postoj Valonska ke smlouvě CETA změnit. Juncker to řekl novinářům na závěr summitu EU v Bruselu, který se zabýval i dohodou EU-Kanada.

CETA se měla podepisovat příští čtvrtek. Teď ale hrozí, že podpis bude odložen, nebo rovnou zrušen.


Čtěte dále:

Česko posvětilo dohodu o volném obchodu s Kanadou

Volný trh v ohrožení. Nahradí ho regionální integrační celky?

čísla ze šanghajské burzy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).