Menu Zavřít

O minimální mzdě řidičů ve Francii budou jednat ministři, dohodli se prezidenti

30. 11. 2016
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman a francouzský prezident François Hollande se na setkání na Pražském hradě dnes dohodli, že otázku minimální mzdy českých řidičů kamionů, kteří jezdí přes Francii, projednají ministři průmyslu a obchodu. Mluvili spolu i o ekonomické spolupráci, migraci nebo situaci na Ukrajině a v Sýrii.

Zeman řekl, že jediná věc, která kazí společné vztahy, je otázka minimální mzdy, která komplikuje situaci českým dopravcům. Dohodli se proto na návrh francouzského prezidenta, aby se touto otázkou zabývali ministři průmyslu a obchodu. České firmy mají dodržovat francouzskou minimální mzdu, která je výrazně vyšší než průměrné mzdy v odvětví v zemích střední a východní Evropy.

Podle Hollandea musí být v EU zachován volný pohyb i pro kamionovou dopravu, ale nemůže být zneužíván k tomu, aby byla porušována pravidla hospodářské soutěže. Proto podle něho Francie chce, aby byla schválena směrnice o detašovaných pracovnících a země tak mohla začít bojovat s podvody a různými snahami o zneužití. „Jde o to odlišovat vnitřní a mezinárodní dopravu. Právě proto pověříme naše ministry, aby pracovali na dalším přizpůsobení principů, které jsme si ve Francii vytyčili a které jsou v souladu s evropskými zákony,“ řekl Hollande.

Oba vyzdvihli ekonomickou spolupráci, mluvili třeba o vysokorychlostní železnici nebo potřebě spolupráce v obranném průmyslu. Probrali i situaci na Ukrajině nebo v Sýrii. Francie se podle Hollandea vždy domnívala, že Rusko je její partner. „Ale je samozřejmě třeba, aby také Rusko aplikovalo určité principy. Když se podívám, co se děje v Allepu (Halabu) v současné době, tak nemohu být srozuměn s tím, že je s civilisty tak špatně zacházeno,“ řekl. Podle něho je třeba najít politické řešení.

Přečtěte si, proč se stanou z řidičů kamionů jedoucích na Západ zase boháči:

Nejlépe placená práce ve východním bloku? Kamioňák

 Kamion, ilustrační foto (Autor: ČTK)

Hollande Česku poděkoval za podporu v boji proti terorismu a za nasazení vojáků v Mali. Zmínil se v této souvislosti o potřebě výměny informací a koordinaci práce policie, protože je ČR tranzitní zemí. Prezidenti také mluvili o migraci. Zeman uvítal, že Francie nepodporuje zavedení povinných kvót na přijímání uprchlíků. Hollande řekl, že musí být nalezeno důstojné řešení pro migranty a zároveň musí být migrace kontrolována a Evropanům musí být zajištěna větší míra ochrany. Její nedostatek podle něj stojí za nedůvěrou lidí v EU.

Hollande strávil na Pražském hradě i s tiskovou konferencí, na které nebyly povoleny dotazy, necelou hodinu. Do Prahy měl přijet již dvakrát v létě. Jeho cesta ale byla vždy zrušena kvůli teroristickým útokům ve Francii. O teroristické hrozbě Hollande jedná i se Sobotkou.

Francouzský prezident přijel do Česka poprvé od roku 2011. Tehdy byl v Praze Hollandeův předchůdce Nicolas Sarkozy, který přicestoval na pohřeb bývalého českého prezidenta Václava Havla. Zeman se s Hollandem sešel v září 2014 při své návštěvě Paříže. Sobotka se s francouzským prezidentem setkal letos v březnu.


Dále čtěte:

Zdražíme. Dopravci reagují na minimální mzdu ve Francii

BRAND24

Kamiony v protisměru

Papír, na který se zapomnělo: trable českých kamioňáků by mohl vyřešit jeden dokument


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).