Menu Zavřít

Nová doba: ODS vyráží tvořit program mezi občany

26. 2. 2017
Autor: Martin Pinkas, Euro

Občanští demokraté vyrazili do voleb. Najali si slovenskou PR agenturu a jdou mezi Čechy.

Řekněte nám, co vám máme ve volbách slibovat. Tak lze politicky méně korektně popsat akci ODS nazvanou Tvoříme program, jíž kdysi vládní strana v podstatě odstartovala kampaň k letošním sněmovním volbám. Předseda ODS Petr Fiala proto vylezl z „malostranské bubliny“ a objíždí větší města. V nich se setkává s lidmi i odbornou veřejností a ptá se jich, co od ODS chtějí před volbami slyšet.

„Letos jsme se rozhodli, že to vezmeme jinak. Že požádáme o konzultaci k našemu volebnímu programu širokou i odbornou veřejnost. Chceme hodně poslouchat a načerpat nějaké náměty a podněty pro program, který je hodný a důstojný moderní pravicové strany,“ říká optimisticky naladěný Fiala v ostravském hotelu Clarion. Tam turné, které vyvrcholí dubnovou programovou konferencí v Praze, začalo.

Výjezd do terénu už spadá do nové spolupráce s bratislavskou PR agenturou Komplot, která pomohla udělat slovenským prezidentem outsidera Andreje Kisku. Svým způsobem jde ale vlastně o návrat ke kořenům, kdy ODS ještě vyhrávala volby a Petr Nečas byl pořád nadějný kádr přezdívaný „pan Čistý“. Podobně před volbami v roce 2006 objížděl zemi s „Modrou šancí“ i tehdejší šéf a budoucí premiér ODS Mirek Topolánek. Je tu ovšem malý rozdíl: v roce 2006 ODS vyhrála volby s rekordním ziskem téměř 36 procent.


Přečtěte si:

ODS půjde do voleb se soukromníky. Chtějí zabránit tříštění sil na pravici

Cíl prezidentských voleb podle ODS? Konec Zemana

Fiala vs. Sobotka: realita sněmovních voleb na jihu Moravy

Průzkumu vládne Babiš. TOP 09 by se nedostala do Sněmovny


Teď je sice strana také hegemonem pravice, jak to po loňských krajských volbách popsal Fiala, ale jen proto, že se TOP 09 propadla do ještě horšího existenčního předpeklí, takže o vlastním konci dokonce mluví i její šéf Miroslav Kalousek. Dvě pravicové strany dnes dají dohromady zhruba 15 procent volebních preferencí, tedy podobně jako ČSSD. A ve vzduchu zatím není cítit nic, co by naznačovalo, že se to brzy změní - k lepšímu.

Už zas můžeme do hospody

„My jsme si do voleb vybrali čtyři hlavní témata: silná česká ekonomika, antibyrokratická revoluce, vzdělávání a bezpečnost,“ vysvětluje Fiala v salonku hotelu skupině moravskoslezských podnikatelů a manažerů velkých firem. Právě oni bývali automatickými voliči ODS, protože ČSSD je odjakživa brutálně olupuje a komunisté z principu třídně nenávidí. Později však houfně emigrovali k hnutí ANO Andreje Babiše, protože i na ně začala být kmotrovská korupce moc drahá.

Jeden podnikatel mi řekl, že s ODS skončil, když se Jana Nečasová (dříve Nagyová) údajně nechala na jedné své oslavě na Úřadu vlády slyšet, že už nechce žádné kabelky a šperky z Pařížské, ale „chatičku v Toskánsku“, jakou mají Topolánek s Dalíkem. ODS teď chce svůj tradiční elektorát zpět. Slibuje proto snížení i zjednodušení daní a byrokracie, flexibilnější trh práce, přizpůsobení vzdělávání potřebám současné české ekonomiky a také realistickou zahraniční politiku.

Lidé v sále tleskají šéfovi Fialovi, nenechte se ale mýlit. Mnozí jsou členové ODS, takže to mají v popisu práce

Lidé v sále tleskají šéfovi Fialovi, nenechte se ale mýlit. Mnozí jsou členové ODS, takže to mají v popisu práce (Foto: Martin Pinkas/Euro)

„Po vstupu do vlády snížíme a zjednodušíme daně naráz. Když totiž mluvíme s podnikateli, tak čím jsou menší, tím víc si stěžují na neustálé změny v daních,“ předbíhá Fiala trochu dobu. Preference ODS se poslední dobou setrvale pohybují mezi osmi až deseti procenty, a co hůř, volební potenciál kolem 12 procent. A nejde jen o volební potenciál. ODS má největší koaliční potenciál s TOP 09, ta ale pomalu končí. Být hegemonem pravice nikdy nebyla větší fuška.

ODS kolem sebe sice stvořila mediální bajku o znovuzrození, to je ale zbytečně líbivá politicky korektní interpretace situace. Na konzervativní stranu se spíš sluší si přiznat, že za tři a půl roku od posledních sněmovních voleb ODS přidala dvě až tři procenta voličské přízně. Jestli takhle vypadá znovuzrození, pak radši nechtějte vidět průšvih. Na druhé straně je ale pravda, že se ODS skutečně odrazila ode dna - přinejmenším jednou nohou. Její ústecký poslanec Radim Holeček, jenž podobně jako další vzešel z mocenského vakua, když najednou zmizeli kmotři typu Patrika Oulického, to realisticky popisuje tak, že jako ódéesák už zase může do hospody. Navíc ODS zůstali populární politici, kteří stále umějí uspět ve volbách - například Jana Černochová nebo Martin Kupka.

Změnil se ale také Fiala. Brněnský profesor politologie se původně stylizoval do role překlenovacího krizového předsedy, který stranu záhy předá někomu jinému. Teď však i lidé z realizačního týmu ODS přiznávají, že ani náhodou: Fiala se do šéfovské funkce i politiky zažral a od kormidla ho vyžene jen volební fiasko, které nedovolí žádnou pozitivní interpretaci. A ke změně patří rovněž změna image, o níž Fiala nerad mluví: shodil pár kilo, nechal si narůst vlasy a experimentuje s brýlemi. „Vypadá teď správně konzervativně,“ popisují ho lidé z jeho týmu. Teď ještě aby si to stejně vyložili i konzervativní voliči.

Žádná klišé

„Když mluvím o antibyrokratické revoluci, tak mluvím o tom, že je potřeba se rozloučit s byrokratickým modelem budovaným u nás od Rakouska,“ říká Fiala podnikatelům. Ti tohle samozřejmě vždycky rádi slyší, otázka ale je, jak to chytne za srdce ostatní voliče. V loňských krajských volbách ODS vytáhla se sloganem „Zjednodušme to“, ten byl ale příliš komplikovaný i pro některé její krajské organizace, takže ho radši ve volbách nepoužívaly. A již zmíněný Kupka tehdy přiznával, že ODS nemá nosné téma, i když je v opozici a může jen pálit.

ODS má v Kopřivnici starostu, jinak ale Moravskoslezský kraj mentálně patří spíš Miloši Zemanovi

ODS má v Kopřivnici starostu, jinak ale Moravskoslezský kraj mentálně patří spíš Miloši Zemanovi (Foto: Martin Pinkas/Euro)

Jan Rafaj, vrcholný manažer ArcelorMittalu, Fialovi říká, že můžou podnikatelům i lidem život zjednodušit například elektronickou neschopenkou, což se šéfovi ODS hned zalíbí. O něco méně se mu pak líbí, když ho Rafaj vyzve, aby ODS přehodnotila svůj často negativní postoj k EU a hledala v ní spíš příležitost. „Navíc se to v budoucnu bude týkat i naší bezpečnosti. Politici taky rádi mluví o tom, že budou chránit český kapitál. Zaprvé by mě zajímalo, co to je. Myslím, že to je jen klišé. A zadruhé chci vědět, jak to chcete dělat v EU,“ ptá se Rafaj.

Fiala ho ujišťuje, že v politice často věci nebývají takové, jak na první pohled vypadají. On není Václav Klaus, aby bohatou a demokratickou EU nazýval Sovětským svazem. „ODS nevidí pro naši zemi žádnou perspektivu mimo EU. Mluvíme jen o tom, že EU je potřeba reformovat. Jsem si totiž jistý, že jestli se EU nereformuje, tak nepřežije. A ani proti euru nejsme ideologicky, ale jen věcně. Pro Česko teď prostě není jeho přijetí výhodné,“ ujišťuje Fiala. Škoda jen, že ODS krátce po jeho zvolení předsedou nechala 40 tisíc lidí podepsat petici za českou korunu. Sovy se skutečně někdy nezdají sovami, jak říkali v seriálu Twin Peaks.

Myslíme to dobře

Na plakátu před hotelem Tatra v Kopřivnici působí usměvavý Fiala jako sluníčko. Panuje tu typická česká maloměstská krása: komunistický hotel obklopuje herna, hospoda, co vypadá jako herna, a levný supermarket. Zbytek kolem naštěstí zahaluje mrazivý smog. Šéf ODS se tu má sejít s veřejností, vše je ale trochu jinak: dobrou polovinu lidí v sále tvoří místní zastupitelé, členové nebo příznivci ODS. Při debatě s šéfem poslanců ODS Zbyňkem Stanjurou, jenž jede turné s Fialou, občas zavzpomínají, jak společně psali „bílé knihy“ ODS.

„Říkáme mu, že musí být víc zlý,“ říká o Fialovi člen týmu ODS. V Kopřivnici zlý není, naopak: spíš je pozitivní a také argumentačně zdatný. Snad i jemu stačí „zlo“ venku. Debata v plném hotelovém sále je směsí výlevu osobních frustrací a kolektivní podpory ODS, programové náměty jsou spíš výjimkou. „To je výkon, tohle je super. Dneska už lidi na politiku nechodí. Chodí jen na Zemana a Babiše,“ komentuje zhruba stovku lidí v sále Fialův doprovod.

Zbyněk Stanjura (vlevo) sice v televizi často působí jako nabrífovaný stroj, v Kopřivnici ale pustil i vtip

Zbyněk Stanjura (vlevo) sice v televizi často působí jako nabrífovaný stroj, v Kopřivnici ale pustil i vtip (Foto: Martin Pinkas/Euro)

Máloco tak trefně vystihuje předvolební situaci ODS. Andrej Babiš je stále nejpopulárnější politik, zatímco víc lidí než Fialu má rádo i šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Možná je to nefér, jenže stejně nefér je i celý svět - a politika zvlášť. ODS se navíc se svým znovuzrozením trefila do nejhorší možné doby: ekonomika roste, tuzemské firmy musejí dovážet zaměstnance z ciziny a lidé znovu utrácejí jako vzteklí.

BRAND24

Koho pak zajímá argumentace ODS, že je vlastně pořád špatně? A že už kvůli nepraktickému vzdělávacímu systému prý sami neumíme postavit ani elektrárnu, jak si v Ostravě posteskl jeden z podnikatelů. Možná tak má pravdu Stanjura. „Někdy máme i dobrý nápad, pak ale zjistíme, že to nefunguje,“ řekne upřímně v kopřivnickém sálu a všichni mu hned dobře rozumějí.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).