Menu Zavřít

Fiala vs. Sobotka: realita sněmovních voleb na jihu Moravy

3. 2. 2017
Autor: Michael Tomeš, E15

Předseda ODS Petr Fiala bude v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat na jižní Moravě, kde vyzve mimo jiné premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Strana chce podle Fialy naplno využít nový limit 90 milionů korun, který politická uskupení na kampaň na základě nového zákona mají. Podle Fialy limity slibují rovnější šance pro všechny strany.

Fiala řekl, že nikdy neuvažoval o ničem jiném, než o kandidatuře na jihu Moravy. „Hlavní důvod je ten, že tam žiji. Jsem s jižní Moravou spojen a kandidovat tam chci. Občas jsem zaslechl, jestli nebudu kandidovat v Praze, ale myslím, že má člověk kandidovat tam, kde s lidmi žije,“ uvedl.

Úmysl ucházet se o hlasy na jižní Moravě nedávno oznámil i Sobotka. „Slyšel jsem, že po jistém váhání pan premiér bude také kandidovat zde. Já se na to těším,“ řekl Fiala. Přes nástup populistických stran či hnutí ANO je přesvědčen, že politika je dlouhodobě o souboji levice a pravice.


Přečtěte si, kdo by vyhrál volby podle průzkumu:

Průzkumu vládne Babiš. TOP 09 by se nedostala do Sněmovny

 Předseda strany Miroslav Kalousek vystoupil 25. října v Praze na tiskové konferenci TOP 09 k aktuální politické situaci a probíhající schůzi Poslanecké sněmovny.


Sobotkovi předseda ODS vyčítá, že není schopen zvládnout ministra financí Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana a „zavádí jedno socialistické opatření za druhým“. „Budu se v přímém souboji snažit voliče přesvědčit, že cesta, kterou tu vláda pod vedením Bohuslava Sobotky nabízí, je špatná,“ řekl.

Od finančního omezení kampaně si Fiala slibuje rovnější šance pro všechny politické strany. „V situaci, kdy do politiky vstoupili oligarchové, kteří mají možnost do toho vložit částky, které jiné strany nedají dohromady, kdy máme lídry stran, kteří vlastní média, tak se rovnost šancí snižuje,“ řekl. Ze zavádění podobných opatření není nadšený, bylo však podle něj nutné problém řešit.

Strana v současnosti pracuje na programu i obsazení kandidátek. „Máme výhodu, že jsme demokratická strana s početnou členskou základnou a máme za 25 let opravdu fungující mechanismy výběru kandidátů,“ řekl. ODS chce sázet na podobnou strategii jako v loňských krajských volbách, kdy na kandidátních listinách byli zkušení politici vedle mladých i lidé odjinud, dodal Fiala.

Pokračují i jednání o spolupráci se Stranou soukromníků. „Pokud bychom se domluvili, kandidovala by ODS s podporou Soukromníků, některá místa na kandidátce ODS v některých regionech by měla možnost obsadit Strana soukromníků,“ řekl.

BRAND24


Přečtěte si, jak se strany připravují na sněmovní volby:

Příprava na klání o sněmovnu: Zelení si vyjednali první partnery

Piráti se o programu radili s bývalými ministry za ODS

Starostové chtějí jít do voleb s lidovci. Vzniká „integrační strana“

Petr Gazdík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).