Menu Zavřít

Německo chce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem další čtyři roky

28. 6. 2017
Autor: čtk/ap

Německo počítá s tím, že bude mít vyrovnané státní rozpočty minimálně do roku 2021. Příslušný rozpočtový výhled i návrh rozpočtu na příští rok z dílny ministra financí Wolfganga Schäubleho (CDU) schválil německý kabinet. Státní rozpočet spolkové republiky byl naposledy deficitní v roce 2013.

Návrh státního rozpočtu na rok 2018 počítá s příjmy i výdaji ve výši 337,5 miliardy eur (8,9 bilionu korun), což je nárůst o 2,6 procenta oproti plánu pro letošek. Na rozdíl od předchozích let ale může tento návrh doznat ještě podstatných změn, protože konečnou podobu rozpočtu na příští rok bude ladit nová vláda, která vzejde ze zářijových parlamentních voleb.

Dosavadní představa Schäubleho, jehož konzervativní unie CDU/CSU je favoritem parlamentních voleb, počítá mimo jiné s tím, že se příští rok o 1,4 miliardy eur na celkem 14,2 miliardy eur (373 miliard korun) navýší investice do dopravní infrastruktury. Stoupnout má také rozpočet ministerstva obrany, a to o 1,6 miliardy eur na 38,5 miliardy eur (jeden bilion korun). Spolková republika, která zatím na obranu dává asi 1,2 procenta hrubého domácího produktu, i tak ale bude daleko za cílem Severoatlantické aliance, která počítá s obrannými výdaji ve výši dvou procent HDP.


Přečtěte si, kam by mohl přesídlit evropský bankovní úřad:

Evropský bankovní úřad v Praze? Dobrý nápad, myslí si starosta londýnské City

 Starosta londýnské City Andrew Parmley


Poměrně výraznou položkou rozpočtu jsou také výdaje v souvislosti se zabezpečením uprchlíků, kterých do Německa v letech 2015 a 2016 přišlo téměř 1,2 milionu. Příští rok má jít na jejich ubytování, integraci i příspěvky jednotlivým spolkovým zemím celkem 21,4 miliardy eur (563 miliard korun).

Německo má vyrovnaný rozpočet od roku 2014, kdy se toho podařilo dosáhnout poprvé od roku 1969. Pokud se podaří vyrovnaný rozpočet udržet do roku 2020, měl by poměr celkového dluhu Německa k hrubému domácímu produktu klesnout pod 60 procent, s čímž počítají maastrichtská kritéria.

BRAND24

Loni skončily německé veřejné finance v přebytku 23,7 miliardy eur, což byl nejvyšší přebytek od znovusjednocení Německa v roce 1990. Státní rozpočet byl v přebytku 7,7 miliardy eur.

Přečtěte si i další zprávy z německé politiky:

Silná Evropa je pro USA výhodná, tvrdí Merkelová

Zemřel bývalý německý kancléř Helmut Kohl. Zasloužil se o znovusjednocení země


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).