Menu Zavřít

Merkelová: Úplné zahalování obličeje má být zakázané, nepatří k Německu

6. 12. 2016
Autor: ČTK

Úplné zahalování obličeje nepatří k Německu a mělo by být zakázané, kde jen to je možné, je přesvědčena kancléřka Angela Merkelová. Německé právo má vždy přednost před rodinným právem nebo šaríou, zdůraznila dnes na sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU), které předsedá.

„Tady v Německu platí zákony naší země a to pro všechny bez výjimky,“ nechala se slyšet Merkelová, která se postupně snaží měnit svou uprchlickou politiku. Všichni lidé, kteří již déle žijí ve spolkové republice nebo do ní teprve nedávno přišli, musí respektovat důstojnost ostatních, rovnoprávnost mužů i žen, svobodu náboženství nebo vyjadřování. „Nechceme žádné paralelní společnosti,“ podotkla také.

„V komunikaci mezi lidmi, která u nás hraje tak důležitou roli, ukazujeme obličej. Proto je u nás úplné zahalování nepatřičné. Mělo by být zakázané, kde jen to je právně možné. Nepatří k nám,“ řekla Merkelová za bouřlivého potlesku zhruba tisícovky delegátů v Essenu.

Merkelová se na sjezdu vyslovila i k dalším tématům. Uvedla, že uprchlická situace z loňského léta se nemůže a nesmí opakovat. Zdůraznila také význam dohody o migraci mezi Evropskou unií a Tureckem.

BRAND24

Podle kancléřky Británie nebude mít přístup na společný evropský trh, pokud se nezaváže dodržovat čtyři základní svobody pohybu uvnitř Evropské unie. „Nedopustíme žádné vybírání si třešniček z dortu,“ prohlásila Merkelová za potlesku delegátů sjezdu.

Merkelová také označila příští parlamentní volby za nejtěžší od znovusjednocení Německa. Dvaašedesátiletá politička, která bude na kancléřku kandidovat už počtvrté, očekává, že kampaň před volbami na podzim příštího roku bude plná výpadů zleva i zprava vůči konzervativní unii CDU/CSU. Přesto podle ní sesterské strany musí udělat vše proto, aby na spolkové úrovni nevznikla koalice sociální demokracie, Zelených a Levice.

Čtěte dále:

Průzkum: Merkelová by porazila Gabriela i Schulze

Mladí Afričané mají podle Angely Merkelové o Evropě mylné představy

Stále vysoko. Většina Němců chce Merkelovou v politice


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).