Menu Zavřít

Stále vysoko. Většina Němců chce Merkelovou v politice

3. 10. 2016
Autor: ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová nadále patří mezi nejpopulárnější politiky spolkové republiky, a to navzdory kritice její uprchlické politiky nebo neúspěchům Křesťanskodemokratické unie (CDU) v několika posledních zemských volbách. V aktuálním průzkumu, který zveřejnil magazín Spiegel, skončila na třetím místě.

Na otázku, jestli by v budoucnu měla hrát důležitou roli v německé politice, odpovědělo v případě kancléřky 59 procent dotázaných kladně. V průzkumu agentury TNS, kterého se na konci září zúčastnilo 1006 Němců starších 18 let, předstihli Merkelovou jen ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ze sociální demokracie (72 procent) a ministr financí Wolfgang Schäuble z CDU (64 procent).

Spolkový prezident Joachim Gauck, který už oznámil, že se nebude ucházet o druhé funkční období, skončil s 58 procenty hned za německou kancléřkou. Šéf koaliční sociální demokracie Sigmar Gabriel je se 47 procenty jedenáctý. O dvě místa výše je s 50 procenty bavorský premiér a předseda Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer.

V první desítce oblíbenosti jsou také ministryně obrany Ursula von der Leyenová a ministr vnitra Thomas de Maiziére (oba CDU). Von der Leyenová je s 52 procenty šestá a de Maiziére s 50 procenty sedmý až devátý.


O popularitě německé kancléřky dále čtěte:

Německá kancléřka Angela Merkelová s migrantem

Merkelová za teroristické útoky nemůže, myslí si Němci

Merkelovou nechce za kancléřku polovina Němců

BRAND24

Krize, dramatický propad. Komentáře si s Merkelovou neberou servítky

Migranti, nebo podpora. Merkelová si podle Seehofera musí vybrat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).