Menu Zavřít

Kissinger varuje: Zničení Islámského státu může stvořit íránskou říši

10. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zničení Islámského státu může vést k vytvoření íránského radikálního impéria. Myslí si to bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger. U situace na Blízkém východě podle něj neplatí známé „nepřítel mého nepřítele je můj přítel“.

Dnes čtyřiadevadesátiletý bývalý šéf americké diplomacie za vlády prezidenta Richarda Nixona tvrdí, že pokud by po porážce Islámského státu ovládal osvobozené území Írán, mohlo by dojít k nástupu nové říše, která by byla podobně nebezpečná.

Podle Kissingera je problematické se na Blízkém východě přidat k jedné straně. „Za těchto okolností neplatí tradiční rčení, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Na současném Blízkém východě může být i nepřítel nepřítele váš nepřítel,“ tvrdí. „Blízký východ ovlivňuje svět nestálostí svých ideologií stejně jako svými specifickými činy.“


Podle Kissingera by se měla Evropa rozdělit. Čtěte více

 Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger


Situaci podle něj dobře vykresluje současná válka proti Islámskému státu. „Většina sil, včetně šíitského Íránu a předních sunnitských států se shodnou v potřebě jej zničit. Ale které entitě pak jeho území připadne? Sunnitské koalici nebo sféře vlivu, kterou ovládá Írán,“ ptá se diplomat.

Kissinger se obává, že na otázku není jasná odpověď, především proto, že Rusko a NATO podporují rozdílné strany konfliktu. „Pokud území ISIS ovládnou Íránské revoluční gardy nebo šíitské síly, výsledkem může být teritoriální pás od Teheránu do Bejrútu, který může značit vzestup radikální říše,“ obává se.

BRAND24

Dále čtěte:

Průzkum: Svět se obává Islámského státu a globálního oteplování

Konec Islámského státu se blíží. Pentagon předložil předběžný plán jeho zničení

Esej: Hnutí Hamás 2.0

Esej: Isláme, stát!

 Islámský stát - kresba


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).