Menu Zavřít

Kissinger vidí v brexitu příležitost. Evropa by se podle něj měla rozdělit

24. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger vidí v brexitu příležitost, jak zlepšit vztahy Spojených států s Evropou. Ta by se podle něj měla dále rozdělit do několika skupin, které by o sobě samy rozhodovaly.

„Dokážu si představit, že brexit proběhne kreativní formou ne tak, aby minimalizoval škody, ale aby vytvořil nové role pro Evropu i Ameriku v Atlantickém partnerství,“ uvedl Kissinger na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Kissinger tvrdí, že ve své současné formě má Evropská unie rozhodovací problémy v otázkách ekonomiky a bezpečnosti, ve kterých je potřeba naprostá shoda. Navrhuje proto vytvoření několika menších skupin v rámci kontinentu, ve kterých by měly hlavní slovo při rozhodování ty země, kterých se určitá otázka týká nejvíce. Do tohoto systému by patřila i Británie. Zároveň by však EU podle něj měla být zachována v současné podobě.


Přečtěte si komentáře k rozhodnutí o tvrdém brexitu:

Hard brexit bude více bolet Brity

Brexit natvrdle

 Velká Británie opouští Evropskou unii. (Zdroj: čtk)


Držitel Nobelovy ceny míru si myslí, že by tímto krokem došlo i k pevnějšímu propojení Evropy s Amerikou. „Měli bychom najít takové řešení, aby náš region jednal na takových morálních zásadách jako v raných dobách Atlantické aliance a zároveň reflektoval současné rozložení sil,“ říká Kissinger, podle kterého by popud k dialogu měl přijít od nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

BRAND24

Třiadevadesátiletý diplomat vidí v Trumpově nástupu naději, že Spojené státy upustí od politiky ústupu ze světa zahájené Barackem Obamou. Novému americkému prezidentovi také doporučil, aby uznal ruskou anexi Krymu.

Dále čtěte:

Brexit je dar od Boha, tvrdí Trumpův ministr obchodu

Brexit se protáhne. Musí ho schválit parlament


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).