Menu Zavřít

Průzkum: Svět se obává Islámského státu a globálního oteplování

2. 8. 2017
Autor: ČTK/AP

O post nejvážnější bezpečnostní hrozby se ve většině zemí světa dělí takzvaný Islámský stát (IS) a globální klimatické změny. Vyplývá to z nového průzkumu americké organizace Pew Research Center.

Jako významnou hrozbu pro svou zemi jmenovalo radikály IS celkem 62 procent dotázaných napříč 38 státy, které byly do průzkumu zapojeny. Globální klimatické změny jsou ve světovém průměru s 61 procenty v těsném závěsu a na prvním místě jsou například ve Švédsku, Kanadě, Španělsku a ve většině Latinské Ameriky.

Celkově je IS na prvním místě v 17 zemích, klimatické změny pak ve 13, ukázala studie.

Výjimkou jsou Spojené státy, kde jsou změny klimatu až na třetím místě za IS a kybernetickými útoky cizích zemí. IS je však nejčastěji uváděn jako významná hrozba i ve většině západní Evropy, například ve Francii toto hnutí jmenovalo 88 procent dotázaných a v Británii 70 procent. V minulém roce však byly obavy z IS ještě silnější a ve Francii a Španělsku zazněla tato odpověď ve více než 90 procentech případů.


Afriku čeká kritický nedostatek úrodné půdy. Čtěte více

 Ilustrační foto


V rámci Evropy tvoří výjimky Maďarsko a Řecko. Zatímco Maďary nejvíce zneklidňuje velký počet uprchlíků ze zemí jako je Irák a Sýrie (66 procent), Řekové vidí jako největší hrozbu stav globální ekonomiky (88 procent). Anomálii představuje také Rusko, kde je ze všech zapojených zemí vůbec nejmenší strach z globálního oteplování (35 procent).

V globálním měřítku jsou na třetím místě kybernetické útoky následované stavem globální ekonomiky a uprchlickou krizí. Studie také odhalila, že obavy ze světové hospodářské situace jsou značně spjaté s pohledem dané země na vlastní ekonomiku.

BRAND24

Organizace Pew Research v období od února do května vyzpovídala celkem 42 000 lidí. Česká republika součástí studie nebyla.

Dále čtěte:

Klimatické změny vedly v Indii k téměř 60 tisícům sebevražd, tvrdí studie

Přesně uprostřed. Praha je v atraktivitě světových metropolí na 30. místě ze 60

Social Watch: Česko představuje druhý svět, za Západem zaostává


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).