Menu Zavřít

Kalousek: Zákon proti hanobení prezidenta může skončit u Ústavního soudu

20. 11. 2016
Autor: ČTK

Pokud by Parlament schválil navrhovaný zákon, který vrací do trestního zákoníku čin hanobení prezidenta, TOP 09 by normu napadla u Ústavního soudu. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda strany Miroslav Kalousek. Vyjádřil ale zároveň přesvědčení, že se zákon nepodaří schválit.

„Podle našich ústavních expertů by zákon byl pravděpodobně v rozporu s ústavou,“ řekl Kalousek. Strana by podle něj v případě jeho schválení podala ústavní stížnost.

Navrhovaný zákon kritizoval v České televizi i předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Podle něj by zákon omezil svobodu projevu, které garantuje Listina základních práv a svobod, a proto by byl protiústavní.

O návrhu na trestnost hanobení hlavy státu si přečtěte více:

Za urážku prezidenta až rok vězení, navrhují poslanci

 Prezident České republiky Miloš Zeman

Zákon o hanobení prezidenta původně podepsalo 64 poslanců z řad KSČM, ČSSD, hnutí ANO a Úsvitu. Někteří poslanci ČSSD a ANO poté, co se od novely distancovali premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a předsednictvo hnutí ANO, své podpisy stáhli, nebo o tom uvažují. Odvolali je i zákonodárci za Úsvit.

Za veřejné hanobení prezidenta navrhují předkladatelé až roční vězení. Chtějí doplnit taky přestupkový zákon. Postih by hrozil lidem, kteří by znevážili postavení prezidenta při výkonu pravomoci.

Kalousek i Faltýnek vyjádřili přesvědčení, že zákon schválen nebude. Předseda TOP 09 zároveň prohlásil, že norma navazuje na už dříve schválený zákon, který umožňuje uložit pokutu za urážku úředníků. Oba zákony podle Kalouska posilují „vrchnostenské manýry státu“.

BRAND24


Přečtěte si, jak se k návrhu staví politici:

Sobotka používání trestního práva v politickém boji odmítá

Poslanci ustupují od trestu za hanobení prezidenta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).