Menu Zavřít

Fond dopravy bude mít příští rok rozpočet 82 miliard, rozhodla vláda

24. 10. 2016
Autor: čtk

Vláda dnes schválila návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok s 82 miliardami korun. Ministr dopravy Dan Ťok má za úkol předložit návrh na zajištění oprav silnic druhé a třetí třídy ve stejném rozsahu jako letos, tedy za tři miliardy korun.

Tyto peníze chce ministerstvo dopravy hledat v nevyužitých prostředcích z letošního roku, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo dopravy. „Finance na mimořádnou podporu krajům budeme hledat na začátku roku a návrh vládě předložíme do 15. února,“ řekl Ťok.

Silnice druhých a třetích tříd SFDI běžně nefinancuje, jde o infrastrukturu, kterou vlastní a spravují kraje. Fond dopravy nicméně v předchozích období peníze na jejich opravy vyčlenil, loni šlo o 4,5 miliardy a letos o tři miliardy korun.

Z celkové sumy rozpočtu SFDI připadá 52 miliard na příspěvek z národních zdrojů a zbylých 30,1 miliardy na dotace z fondů Evropské unie. Ve střednědobém výhledu na dva následující roky návrh počítá se 49 a 50 miliardami korun pro fond ze státního rozpočtu.

Největší část peněz půjde příští rok na rozvoj a opravy silniční sítě. Celkem 45,75 miliardy korun by mělo z rozpočtu fondu získat Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má na starosti dálniční síť a síť silnic první třídy. Příspěvek fondu na činnost ŘSD předpokládá převedení zhruba 30 miliard národních peněz do rozpočtu ŘSD, které doplní 16,5 miliardy Kč z fondů EU.

O něco méně, 32,35 miliardy korun, má směřovat Správě železniční dopravní cesty. Hospodařit by měla se zhruba 20 miliardami z národních peněz a dalšími 12 miliardami z peněz Operačního programu doprava a kohezních fondů.

Zhruba 880 milionů má směřovat do Ředitelství vodních cest (ŘVC), které má na starosti stavbu jezů a další infrastruktury na splavných řekách. Peníze pro ŘVC mají kromě investic v Česku směřovat do zvelebení námořních přístavů v Hamburku, které Česká republika vlastní, nebo má v dlouhodobém pronájmu. Dalších 70 milionů korun má jít správcům řek, tedy jednotlivým povodím.

Na D8 se lepší problémy, hrozí pozdější otevření. Čtěte více:

Kvůli problémům se stabilitou podloží hrozí D8 pozdější otevření

 ilustrační foto (úsek na D8)

Součástí rozpočtu fondu je převod tří miliard korun z letošního rozpočtu. Jde o mimořádnou dotaci, kterou fond získal od ministerstva financí a která má být využita především na stavbu devíti prioritních projektů, pro které nebude nutné opakovat celý proces dopadu staveb na životní prostředí EIA.

Právě ty jsou příkladem nejvýznamnějších staveb, které by se měly příští rok zahájit. Ministerstvo dopravy v dnešní tiskové zprávě konkrétně uvedlo například nové úseky D35, obchvat Otrokovic na D55 a dostavbu D1 v úseku Říkovice - Přerov. Peníze jsou připraveny také pro výstavbu D11 z Hradce Králové do Smiřic a v úseku Smiřice - Jaroměř, pro dálnici D3 a obchvat Českých Budějovic, obchvaty obcí Řevničov a Lubenec na D6, obchvat Frýdku Místku na D48 a úsek D49 mezi Hulínem a Fryštákem.


Dále čtěte:

BRAND24

V roce 2017 se začne stavět 140 kilometrů dálnic

Na 11 dálničních úsecích od ledna bez známky. Ministerstvo schválilo výjimky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).