Menu Zavřít

Eurozóna je v dobrém stavu. Evropská centrální banka nebude hýbat s úrokovými sazbami

27. 4. 2017
Autor: čtk/AP

Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání nechala své základní úrokové sazby beze změny a nepřikročila ani k úpravě programu nákupu cenných papírů. Potvrdila zároveň, že je připravena současný program rozšířit, pokud to bude situace vyžadovat, protože inflační tlaky jsou stále příliš slabé. Šéf ECB Mario Draghi ale připustil, že ekonomika eurozóny se stále více zlepšuje a čelí méně nebezpečím než dříve.

„Nové údaje potvrzují, že cyklické oživení eurozóny je stále pevnější,“ řekl Draghi na tiskové konferenci. Podle něj sice v hospodářském výhledu přetrvávají negativní rizika, ta se ale zmenšila. Draghi rovněž poukázal na známky zlepšování globální ekonomiky, které naznačují, že zahraniční poptávka by měla stále více přispívat k růstu ekonomiky eurozóny.

Draghi rovněž předpověděl, že základní inflační tlaky zůstanou letos potlačené a zatím nevykazují „přesvědčivý trend růstu“. Podle něj je nutné odhlédnout od kolísání hlavního ukazatele inflace spotřebitelských cen, které je přechodné a nemá dopady na střednědobý výhled cenové stability. Má-li se základní inflace zvýšit, jak o to ECB usiluje, je podle Draghiho nutné dál udržovat „velmi podstatný stupeň měnového uvolnění“.

Míra inflace v eurozóně v březnu klesla na 1,5 procenta z únorových dvou procent, což byla nejvyšší úroveň za téměř čtyři roky. Draghi již dříve označil vzestup inflace za dočasný výkyv, za kterým stojí téměř výhradně rostoucí ceny ropy.


Co si lidé myslí o inflaci? Čtěte více:

V zajetí představ: ceny rostou v myslích lidí výrazně rychleji než ve skutečnosti

Renovace symbolu eurozóny před sídlem ECB ve Frankfurtu


V části odpovědí na otázky novinářů Draghi řekl, že v této chvíli není pro ECB nutné, aby diskutovala o změnách v měnové politice a měnila cokoli na připravenosti ji ještě dál uvolnit. Zatímco po nastínění příznivých ekonomických vyhlídek v připraveném Draghiho vystoupení euro zřetelně posílilo, po těchto slovech se vrátilo zpět.

Po prvním kole prezidentských voleb ve Francii se na trzích rozšířily spekulace, že ECB by v červnu po pravděpodobném vítězství centristy Emmanuela Macrona mohla naznačit první kroky k omezení měnové stimulace. Draghi dnes ale zdůraznil, že volby nemají na rozhodování banky žádný vliv. „Měnovou politiku neděláme na základě pravděpodobných volebních výsledků,“ řekl šéf ECB podle agentury AP.

BRAND24

Loni v prosinci ECB oznámila, že prodlouží program nákupů dluhopisů minimálně do konce letošního roku. Současně rozhodla, že od dubna sníží měsíční objem těchto nákupů na 60 miliard eur (1,6 bilionu korun) z předchozích 80 miliard. Základní úroková sazba ECB je nyní na nule a depozitní sazba činí minus 0,4 procenta, takže komerční banky musejí za uložení svých peněz u ECB platit.

Přečtěte si také:

Architekt eura Issing: Společná měna Evropany poslala proti sobě

Strážce eura Draghi: Kdo chce z eurozóny, musí napřed splatit všechny dluhy

Je čas zvýšit sazby. V Německu roste kritika ECB


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).