Menu Zavřít

Je čas zvýšit sazby. V Německu roste kritika ECB

20. 1. 2017
Autor: čtk

Mnozí němečtí ekonomové doufali, že ECB na svém čtvrtečním zasedání zvýší úrokové sazby. To se nestalo a šéf centrální banky eurozóny Mario Draghi čelí kritice.

Němečtí ekonomové sice neměli přehnaná očekávání, že ECB pod vedením Maria Draghiho zvedne úrokové sazby, přesto je ale výsledek čtvrtečního zasedání banky zklamal.

„Problém eurozóny je kvantitativní uvolňování (program nákupu dluhopisů). ECB by měla začít hovořit o zvyšování úrokových sazeb,“ poznamenal ještě před zasedáním Jörg Krämer, hlavní ekonom banky Commerzbank.

Inflace v Německu roste a s tím roste i nespokojenost zejména v bankovních kruzích největší evropské ekonomiky. Jak v Berlíně, tak ve Frankfurtu je kritika Draghiho v čele ECB stále hlasitější, poznamenal Handelsblatt.

Čas na změnu

Podle mnohých ekonomů v Německu je čas uvolněnou měnovou politiku, kdy banka každý měsíc nakoupí dluhopisy za 80 miliard eur (od dubna to má být 60 miliard eur), změnit.

Problémy mají zejména komerční banky, které platí za peníze uložené u ECB. Depozitní sazba činí minus 0,4 procenta, základní úroková sazba zůstává na nule.


Více o politice ECB čtěte zde:

ECB napumpuje do ekonomiky dalších 540 miliard eur

ECB pumpuje do eurozóny miliardy eur


Ředitel vlivného mnichovského Ifo-Institutu Clemens Fuest tvrdí, že by bylo lepší snižovat odkup dluhopisů od dubna každý měsíc o 10 miliard eur. Podle jeho odhadů bude inflace v eurozóně stoupat a argumenty pro současnou měnovou politiku budou slábnout.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dlouhodobě kritizuje měnovou politiku ECB. Nejvíce podle konzervativního politika trpí němečtí střadatelé, uvolněná politika naopak vyhovuje zadluženým lidem a zemím, zejména na jihu Evropy. On sám v Bloomberg TV řekl, že má politické problémy kvůli tomu, jak v Německu neustále vysvětlovat kroky ECB.

Minimálně do konce roku 2017

Draghi nadále trvá na tom, že politika odkupu dluhopisů bude pokračovat minimálně do konce roku 2017. Případně může tuto politiku banka prodloužit, pokud nebude ekonomika eurozóny dostatečně růst.

Německé politiky i ekonomiky prosí o trpělivost. Podle něj je třeba brát v úvahu kondici všech 19 členů eurozóny. „Upřímná odpověď je. Buďte trpěliví,“ vzkázal italský bankéř do Německa.

BRAND24

Inflace byla v eurozóně v prosinci 1,1 procenta a pro tento rok ECB počítá s inflací ve výši 1,7 procenta.

Související zprávy:

Generali a Telefónica. ECB zahájila nákupy firemních dluhopisů

Nízké sazby centrálních bank nejsou účinné, tvrdí firmy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).