Menu Zavřít

Euro je slabé kvůli ECB, řekla Merkelová. Měna záhy posílila na půlroční maximum

22. 5. 2017
Autor: čtk

Euro je podle německé kancléřky Angely Merkelové "příliš slabé", což je jednou ze dvou příčin nynějších vysokých německých obchodních přebytků. Za slabý kurz evropské měny může měnová politika Evropské centrální banky (ECB), na kterou nemá německá vláda žádný vliv, řekla Merkelová studentům střední školy v Berlíně. Kurz eura reagoval na její slova vzestupem na maximum za více než šest měsíců.

„Euro je kvůli politice ECB příliš slabé a německé zboží je vzhledem k tomu relativně levné,“ citovala Merkelovou agentura Reuters.

Vedle kurzu určovaného politikou ECB jsou druhým hlavním faktorem, který stojí za německými přebytky, nynější relativně nízké ceny ropy. Německo dováží velká množství energetických surovin a kdyby byly jejich ceny vyšší, vypadala by německá obchodní bilance jinak, uvedla Merkelová.

Vývoj kurzu eura k dolaru

Německá vláda se opakovaně brání dlouhodobé kritice USA i evropských partnerů na adresu vysokých německých přebytků tím, že faktory, které to způsobují, nemá ve své moci. „Můžeme investovat více doma,“ připustila ale dnes Merkelová. K větším domácím investicím v zájmu vyváženější bilance Berlín několikrát vyzvala Paříž a Mezinárodní měnový fond.


Německému exportuse daří, přečtěte si více:

Německá ekonomika se vzpírá globálním rizikům. Export dosáhl nového maxima

Mýtná brána


Dnešní vyjádření kancléřky vyvolalo na devizovém trhu dohady, že němečtí činitelé by se mohli začít důrazněji vyslovovat ve prospěch zpřísnění rétoriky i politiky ECB. Podle analytiků by se na nadcházejících ekonomických schůzkách ve Washingtonu mohli zástupci Berlína mohli dostat pod zvýšený tlak svých amerických protějšků.

Euro dnes dopoledne stagnovalo, po zprávě o slovech Merkelové však jeho kurz skokově vzrostl. Kolem 16:00 SELČ získávalo euro vůči dolaru půl procenta na 1,1256 USD.

BRAND24

Kolem 17:20 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,1233 USD a k jenu o 0,2 procenta 124,81 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o 0,1 procenta na 111,03 JPY.

Přečtěte si také:

Eurozóna je v dobrém stavu. Evropská centrální banka nebude hýbat s úrokovými sazbami

Investoři eurozóně věří nejvíce za deset let

Hlad německých firem po českém zboží roste


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).