Menu Zavřít

Investoři eurozóně věří nejvíce za deset let

8. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v květnu dostala na nejvyšší úroveň za téměř deset let, k jejímu nárůstu přispěly naděje na pokles politické nejistoty. Vyplývá to z údajů společnosti Sentix. Index důvěry vystoupil na 27,4 bodu z dubnových 23,9 bodu, čímž se dostal na nejvyšší úroveň od července 2007.

Index překonal očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters jeho květnovou hodnotu odhadovali v průměru na 25 bodů.

„Investoři zjevně očekávají pokles politické nejistoty v eurozóně,“ uvedla výzkumná společnost. Průzkum provedla mezi asi tisícovkou investorů v období od 4. do 6. května, tedy před druhým kolem prezidentských voleb ve Francii, ve kterém liberál Emmanuel Macron porazil krajně pravicovou političku Marine Le Penovou.

Dílčí index důvěry v německou ekonomiku se vyšplhal na nejvyšší úroveň od března 2015. „Německá ekonomika zůstává ve skvělém stavu,“ uvedl Sentix. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

BRAND24

Pokles naopak vykázal index pro Spojené aktivity, neboť investoři začínají být skeptičtější k hospodářské politice nového prezidenta Donalda Trumpa. „Atraktivita Trumpovy politiky je čím dál nižší,“ poznamenala společnost Sentix.

Čtěte dále:

Eurozóna je v dobrém stavu. Evropská centrální banka nebude hýbat s úrokovými sazbami

Architekt eura Issing: Společná měna Evropany poslala proti sobě

Strážce eura Draghi: Kdo chce z eurozóny, musí napřed splatit všechny dluhy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).