Menu Zavřít

Další pocty pro Bradyho. Ocenili ho Sobotka i poslanci

27. 10. 2016
Autor: čtk

Pamětník holokaustu Jiří Brady dnes převzal od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) pamětní medaili Karla Kramáře. Předseda vlády mu ji předal v Kramářově vile, aby ocenil jeho celoživotní úsilí o obranu lidských práv a svobod a obhajování humanistických a demokratických principů. Při slavnostním shromáždění dolní komory pak od předsedy Jana Hamáčka (ČSSD) převzal Sněmovní pamětní medaili a list.

„Mé rozhodnutí symbolicky ocenit pana Bradyho je poděkováním za celoživotní úsilí a odvahu, s kterou brání lidská práva a pracuje na rozvoji humanity a demokratických principů,“ uvedl během slavnostního předávání medaile v Kramářově vile Sobotka. Jsem přesvědčený, že naše společnost si musí vážit občanů s podobným osudem a životním příběhem, dodal.

Brady po převzetí medaile připomněl, že ocenění dostal již v Kanadě, od královny Alžběty či od německého prezidenta. „Ale dostat to doma, to je něco zase úplně jiného, přece jenom nikdy jsem to nečekal. Musím vám říct, že to přijetí, které tady mám, jsem si nikdy nedovedl představit. Jsem za to hrozně rád,“ uvedl.

Sobotka v minulých dnech označil za nešťastné, že Brady nedostane vyznamenání na Hradě, ale i okolnosti, které k tomu vedly. „Je nešťastné rozdělovat společnost na příběhu člověka, o jehož zásluhách není pochyb. Je nešťastné dělit společnost v den státního svátku, který by měl občany spojovat. Chtěl bych proto i tímto okamžikem navrátit nadcházejícímu státnímu svátku jeho odpovídající důstojnost,“ řekl dnes Sobotka. Následně předal Bradymu medaili Karla Kramáře, jejíž udělování za zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka přísluší českému premiérovi. Medaile byla vytvořena při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním předsedovi československé vlády.

Bez komunistů

Po Sobotkovi ocenili Bradyho i poslanci, kteří mu prostřednictvím předsedy sněmovny Jana Hamáčka udělili Sněmoví pamětní medaili a list. „Poslanci zde shromáždění by vám chtěli ze srdce poděkovat za vše, čím jste ve svém životě přispěl k tomu, aby lidé už nikdy nemohli zažívat utrpení, kterými jste prošel vy, vaše rodina a všichni vaši tehdejší spoluobčané židovského původu,“ řekl při zhruba desetiminutové slavnosti Hamáček. Připomněl Bradyho pomoc českým emigrantům a zásluhu o obnovu demokratických v Česku po roce 1989.

Brady by si podle mínění dolní komory, jak uvedl Hamáček, státní vyznamenání zasloužil. „Věřím, že pocity nenaplněného očekávání vystřídá radost z toho, že události posledních dnů vzbudily opravdovou vlnu živého zájmu české veřejnosti o váš životní osud a odkaz,“ řekl. Bradyho přítomnost ve Sněmovně je podle jejího předsedy signálem, že navzdory vypjatým emocím je možná shoda. „Ačkoli zastáváme různé názory a postoje, smiřuje nás hluboká úcta ke všemu, co jste prožil a vykonal a k hodnotám, které v sobě váš odkaz nese,“ dodal Hamáček.

„Když vidím to, co se děje, tak na jedné straně mám obrovskou radost, když vidím, že lidi mě zastavují, to se nejedná o mně, to se jedná o demokracii. A když vidím, že na Hradě, když jsem byl malý kluk, tak jsme věděli, že prezident Masaryk, jeho heslo bylo 'Pravda zvítězí', a teď ta pravda je nějak kroucená, tak je to trošku smutné,“ řekl Brady novinářům po ceremoniálu. Takové množství ocenění, které nakonec v Česku obdržel, nečekal.

Slavnosti, v jejímž závěru zazněla státní hymna, přihlíželi z galerie i Bradyho rodinní příslušníci. V sále byli přítomní členové vlády v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Prázdné naopak byly lavice poslanců KSČM. „Pan Brady emigroval po nástupu komunistů, žil a působil v emigraci, a to mu nezapomenou, to je taková česká malost strašná,“ komentoval to Karel Schwarzenberg (TOP 09). Podle iniciátorky shromáždění, Miroslavy Němcové (ODS), komunisté nikomu nechyběli.

Bradyho ocenila i pražská primátorka. Přečtěte si více:

Brady převzal od primátorky Krnáčové Klíč od obce pražské

Osmaosmdesátiletý Jiří Brady (vpravo) převzal 26. října v Praze od pražské primátorky Adriany Krnáčové (vlevo) Klíč od obce pražské

Bradyho po jeho víkendovém příletu do České republiky ocenila řada institucí. Převzal již například Klíč od obce pražské na Staroměstské radnici od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) či cenu Prix Irene Židovské obce Praha.

Rodák z Nového Města na Moravě Brady prošel během druhé světové války koncentračními tábory v Osvětimi a Terezíně. Jeho sestra byla zavražděna v plynové komoře. V roce 1949 emigroval do Kanady, kde se mimo jiné významně angažoval v pomoci krajanům. Přednášel po celém světě a vydával svědectví o německé zrůdnosti během druhé světové války a hrůzách holokaustu.


Čtěte také:

BRAND24

Kdo všechno ocení Bradyho? Univerzita Palackého, Praha, Brno i Sobotka

Brady by už vyznamenání od Zemana nepřijal, tvrdí Herman


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).