Menu Zavřít

Čínská spojka Paroubek: Pracuji na vzniku česko-čínského centra

9. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek na začátku příštího roku otevře v Praze nové česko-čínské centrum, které bude pomáhat podnikatelům z obou zemí ve vzájemném obchodu.

Kromě současných námluv s ČSSD o návratu do strany pracuje expremiér Jiří Paroubek na jiném svém velkém projektu. Nejpozději příští rok na jaře plánuje v Praze založit zastoupení čínské provincie Če-ťiang, které bude fungovat jako nové centrum česko-čínského obchodu.

„Na konci listopadu jsem přesvědčil zástupce měst a hospodářských komor z této provincie, aby v Česku zřídili své zastoupení,” uvedl Paroubek v rozhovoru pro týdeník Euro. Sám by měl v novém centru působit jako poradce.

Na vzniku nové kanceláře se nejspíš budou podílet i noví Paroubkovi obchodní partneři, vlastníci čínské cestovní kanceláře Wings travel, která už 15 let sídlí v Praze a stará se o čínské turisty v Česku. Tuto cestovní kancelář vedou Sheng Guan a Ying Rong, oba původem z provincie Če-ťiang. Právě na jejich pozvání Paroubek na podzim několikrát odcestoval do Číny vyjednávat o vzniku centra.

Podívejte se na rozhovor s Jiřím Paroubkem v Euro TV:

„Budu se snažit dávat dohromady české a čínské firmy tam, kde Češi potřebují kapitál a Číňané se zase chtějí dostat k nějakým technologiím nebo dovézt do Číny české zboží,” upřesnil svou roli v centru bývalý předseda vlády.

Čínské firmy z provincie Če-ťiang mají podle něj zájem především o české technologie v oblasti životního prostředí či nanotechnologií. Na oplátku by chtěl expremiér pomoci v expanzi na Dálném východě českým pivovarům.


Přečtěte si komentář Petra Holce:

ČSSD neodšpuntuje bývalý špunt Paroubek, ale současný špunt Sobotka

Petr Holec


„Pokud se Plzeňský Prazdroj dostane do českých rukou, bylo by velmi zajímavé založit s čínskými partnery v Číně společný podnik. Takový zájem by mohl mít i Budvar jako národní podnik. Číňané se nezdráhají zaplatit za zahraniční pivo více. Bylo by dobré dostat tam i české sládky,” navrhuje Paroubek s tím, že by chtěl v této oblasti příští rok aktivně vystupovat.

Bývalý premiér také připomíná, že Číňané spotřebují zhruba čtvrtinu světové produkce piva a český vývoz do Číny je přitom jen asi 40 tisíc hektolitrů ročně.

Nové vznikající centrum počítá rovněž s angažováním právníků a ekonomů, kteří by měli kontakt mezi českými a čínskými partnery ulehčit.

A teď jak je to doopravdy s čínskými investicemi v Česku - přečtěte si komentář analytika týdeníku Euro Miroslava Zámečníka:

BRAND24

Čínské investice? Masírování čísla za desetinnou čárkou

Miroslav Zámečník

A dále čtěte:

Zůstane u slov? Čínské projekty v Česku mají zpoždění, vzájemný obchod klesá

Investice na ústupu: čínský kapitál v českých firmách se snížil


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).