Menu Zavřít

Investice na ústupu: čínský kapitál v českých firmách se snížil

24. 10. 2016
Autor: ČTK

Navzdory oznámení dalších čínských akvizic v Česku klesl v letošním roce objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem o 616 milionů korun na 5,21 miliardy korun, tedy o deset procent. Celkový počet tuzemských firem s čínským vlastníkem se letos snížil o 137 na 2086. Vyplývá to z analýzy vlastnické struktury české podnikatelské sféry, kterou pravidelně zveřejňuje poradenská společnost Bisnode.

Objem čínského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem se přitom mezi lety 2014 a 2015 zvýšil o 110 procent z 2,77 na 5,83 miliardy korun a dosáhl historického maxima.

Debata o přílivu čínských investic do českých firem se rozproudila před několika dny s souvislosti s návštěvou dalajlamy v Praze. Čínské investice v ČR dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana asi 50 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) není podle něj správně informován, když tvrdí, že české firmy litují spojenectví, která uzavřely na jaře při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených tehdy v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard korun, do roku 2020 pak 294 miliard. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding.

Mezi zahraničními vlastníky tuzemských společností dominuje podle statistik Bisnode kapitál z Německa (239 miliard korun), Nizozemska (166 miliard), Lucemburska (91 miliard) a Rakouska (86 miliard). V pomyslném žebříčku největších zahraničních majitelů, který sestavuje Bisnode, Čína letos sklouzla z 21. příčky na 22.


Ministr financí nepovažuje CEFC za transparentní firmu. Čtěte:

Babiš: CEFC není transparentní, vylobovali ji lidé spjatí s ČSSD

Budova bývalé Živnostenské banky v Praze, sídlo společnosti CEFC Investment (Europe)

„Čínští partneři nevstupují do firem pouze jako společníci, ale také formou věřitele. Financuji tak české podniky skrze úvěry, investicemi do dluhopisů nebo také skrze české investiční fondy,“ řekl analytik poradenské firmy Chytrý Honza František Bostl.

BRAND24

„I když se objem čínského kapitálu v českých firmách letos snížil o 616 milionů korun, nelze hovořit o jeho dramatickém odlivu. Pokles jde na vrub dvěma transakcím, změně vlastníka a snížení základního kapitálu,“ komentovala čísla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Čínský kapitál v českých firmách podle ní spíš stagnuje. Ve skutečnosti je objem původně čínských investic v Česku mnohem větší. „V našich studiích čerpáme z veřejně dostupných zdrojů, kde často nelze dohledat národnost vlastníka, a tak se orientujeme podle adresy uvedené v obchodním rejstříku,“ uzavřela Štěpánová.


Čtěte také:

Ztráta na úvod. Čínská CEFC loni v Evropě prodělala 120 milionů

Pivovary Lobkowicz zcela ovládnou Číňané


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).