Menu Zavřít

Zůstane u slov? Čínské projekty v Česku mají zpoždění, vzájemný obchod klesá

24. 10. 2016
Autor: ČTK

Vzájemný obchod s Čínou se letos snižuje, příliv čínského kapitálu do tuzemských firem klesl, řada ohlášených vstupů čínských firem má zpoždění. Vyplývá to z vyjádření firem a analytiků. Objem čínských investic v ČR, které dojednala agentura CzechInvest, ovšem stoupá. Analytici vliv Číny na českou ekonomiku nepřeceňují.

Debata o přílivu čínských investic do českých firem se rozproudila před několika dny s souvislosti s návštěvou dalajlamy v Praze. Čínské investice v ČR dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana asi 50 miliard korun. Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard korun, do roku 2020 pak 294 miliard. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka a Český Aeroholding. Zeman také řekl, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) není správně informován, když tvrdí, že české firmy litují spojenectví, která při návštěvě čínského prezidenta uzavřely.

„Není to nic nečekaného. Už v době březnové návštěvy čínského prezidenta mnozí krotili nadměrná očekávání, jež okázalé vítaní nejvyššího čínského představitele a podpisy různých memorand mohly vyvolávat,“ řekl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Pokud obchodní vztahy s Čínou přece jen zintenzivní, půjde podle něj o postupný vývoj, který se nemůže odehrát „přes noc“. Připomněl, že Polsko uzavřelo strategické partnerství s Čínou o pět let dříve než ČR, ale efekty dohody nyní hodnotí s rozčarováním a pocitem nenaplnění. Podobný scénář nelze vyloučit ani v ČR, podotkl.

Problémy doma

Analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl upozornil na to, že zatím jsou investice čínských firem v Česku spíše v sektorech s nižší přidanou hodnotou. Navíc má podle něj Čína nyní sama problémy s investicemi na domácím trhu, a je prý tak reálné, že se na některé plánované investice v zahraničí vůbec nedostane.

Dovoz z Číny do Česka letos do konce srpna klesl podle údajů Českého statistického úřadu o 1,7 procenta na 276 miliard korun. Český export oslabil o pět procent meziročně na 29 miliard korun.

Navzdory oznámení dalších čínských akvizic v Česku klesl letos objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem podle společnosti Bisnode o 616 milionů korun na 5,21 miliardy korun, tedy o deset procent. Celkový počet českých firem s čínským vlastníkem se letos snížil o 137 na 2086. Objem čínského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem se přitom mezi lety 2014 a 2015 zvýšil o 110 procent z 2,77 na 5,83 miliardy korun a dosáhl maxima.

Desetina z CzechInvestu

Do roku 2014 nepřekročil objem čínských investic v Česku dojednaných CzechInvestem 500 milionů korun ročně. Loni to bylo 1,15 miliardy korun. „Objem dojednaných čínských investic za první pololetí 2016 se blíží bezmála dvěma miliardám korun, což je téměř 11procentní podíl na všech investicích, které v prvním pololetí 2016 CzechInvest dojednal,“ uvedla mluvčí agentury Petra Menclová.

Některé obchody mají zpoždění. Čínská společnost CEFC zatím nekoupila podíl v cestovní agentuře Invia.cz, jak v březnu oznámila. Vlastníkem je stále investiční skupina Rockaway. CEFC nyní pracuje na svém vstupu v roli finančního partnera se strategickým přesahem.

„Vzájemné rozdělené podílů budeme směřovat k poměru 50 : 50 s tím, že vedení společnosti zůstává v našich rukou. Společně chceme Invii podpořit v upevňování pozice jedničky ve střední a východní Evropě a podpořit její vstup na nové trhy,“ řekla mluvčí Rockaway Michaela Papežová.

Showroom se nekoná

Z podepsané spolupráce mezi Svazem obchodu a cestovního ruchu a čínským on-line prodejcem s rychloobrátkovým zbožím Chongqing Oconnect Cross-Border E-Commerce zatím žádný projekt nevzešel. Čínský prodejce plánoval v Praze zřídit vlastní showroom, kde chtěl prezentovat své výrobky. Udávaná hodnota dohody byla 110 milionů eur.

BRAND24

Konkrétní výsledky spolupráce na základě uzavřeného memoranda mezi Čínskou rozvojovou bankou a Českou exportní bankou zatím nebyly oznámeny. Dohoda měla usnadnit českým exportérům vstup na tamní trh. „Nyní ale nemůžeme vzhledem k obchodnímu tajemství sdělovat podrobnosti,“ uvedl mluvčí ČEB Petr Križan. Rámcová dohoda měla hodnotu 500 milionů eur.

Při březnové návštěvě čínského prezidenta byla uzavřena také dohoda mezi China CEFC Energy Company, Beijing Municipal Road and Bridge Group a Peterem a Rudolfem Šuškovými o prodeji společnosti TSS Cargo za 240 milionů eur (6,5 miliardy korun). Právník Karel Ležatka řekl, že transakce zatím nebyla dokončena. „Proces pokračuje,“ řekl. Firma se zabývá železničním stavitelstvím a železniční dopravou.


Jak uspět v Číně?

Jan Pleyer: Přešlapy a omyly v obchodech s Čínou

Jan Pleyer: Znečištění, klíčový problém Číny

Čína

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).