Menu Zavřít

Chovanec: Začněme o brexitu jednat samostatně

22. 1. 2017
Autor: čtk

Podle ministra zatím není jasné, jestli nakonec bude dohoda s Británií společná nebo samostatná. "My teď musíme hájit zájmy českých občanů," řekl Chovanec. Ministr doufá, že nehrozí zavedení vízové povinnosti. "Británie si nemůže myslet, že pokud omezí vstup Evropanům, že to naopak nebude stejné," uvedl Chovanec.

Británie chce podle premiérky Theresy Mayové zahájit proces vystoupení z EU letos v březnu. Následovat budou dva roky jednání, během nichž se vytvoří nové vztahy s EU. Mayová před pár dny oznámila, že její země hodlá vystoupit i z unijního jednotného trhu a uzavřít nové obchodní dohody s EU i zeměmi mimo evropský kontinent. Londýn podle ní nechce ani částečné či přidružené členství v EU. Mayová prohlásila, že chce silnou Británii, která bude mít globální rozměr a která bude s EU úzce spolupracovat.

Podle Chovance by si měla Británie uvědomit, že tam pracuje mnoho občanů ze zemí EU včetně Česka, kteří by měli co nejdřív získat informace a pravidla, jak to bude po vystoupení země z unijních struktur fungovat. Česko by podle Chovance mělo v tomto směru vyvinout samostatnou iniciativu a nečekat na zbytek Evropy. „To bychom se také dočkat nemuseli, nebo by to bylo za dlouho,“ podotkl Chovanec.


Přečtěte si, jaký názor má na vyjednávání o brexitu Merkelová:

Merkelová: EU se nesmí při brexitu rozdělit

Angela Merkelová


Podle ministra zatím není jasné, jestli nakonec bude dohoda s Británií společná nebo samostatná. „My teď musíme hájit zájmy českých občanů,“ řekl Chovanec. Ministr doufá, že nehrozí zavedení vízové povinnosti. „Británie si nemůže myslet, že pokud omezí vstup Evropanům, že to naopak nebude stejné,“ uvedl Chovanec.

Chovanec také řekl, že české a britské ministerstvo vnitra vzájemně konzultují různé možnosti spolupráce. Hlavní roli však bude hrát česká diplomacie a ministerstvo zahraničních věcí.


Přečtěte si k brexitu komentář Pavla Párala:

Brexit natvrdle


Sobotka chce podle serveru iDNES.cz v únoru svolat schůzku předsedů sněmovních stran, tedy vládní ČSSD, ANO, KDU-ČSL a opoziční KSČM, ODS, TOP 09 a Úsvitu, který se ovšem rozdělil v průběhu volebního období na dvě strany - Úsvit a hnutí SPD. „Plánuji s nimi projednat priority naší vlády ve vztahu k brexitu. Chci, aby směrem k tomuto důležitému vyjednávání vystupovala Česká republika maximálně jednotně, abychom pro obranu práv českých občanů a zájmů českých firem měli jasnou podporu v Parlamentu. Proto je důležité mluvit i s opozicí. Uvítal bych také, aby nám aktivně pomohli i všichni čeští europoslanci, schůzku následně plánuji i s nimi,“ sdělil serveru Sobotka.

BRAND24


Britové chtějí tvrdý brexit. Čtěte více:

Mayová potvrdila tvrdý brexit a odchod z jednotného trhu

Britská premiérka Theresa Mayová


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).