Menu Zavřít

Mayová potvrdila tvrdý brexit a odchod z jednotného trhu

17. 1. 2017
Autor: ČTK

Británie nechce ani částečné či přidružené členství v Evropské unii. Zdůraznila to dnes britská premiérka Theresa Mayová v projevu věnovaném dalšímu postupu, který povede k vystoupení země z unie. Mayová nicméně ujistila, že si nepřeje rozpad EU, ale naopak její úspěch. Zároveň prohlásila, že chce silnou Británii, která bude mít globální rozměr a která bude s EU úzce spolupracovat.

Británie touží po zcela novém partnerství, které bude respektovat odlišnost ostrovní země a její nové aspirace. Hodlá odstoupit od Soudního dvora EU, od jednotného trhu a od dalších unijních struktur. Mimo jiné chce kontrolovat počet lidí přicházejících z unijních zemí, řekla Mayová. Bez upřesnění podmínek také uvedla, že si přeje novou celní dohodu s unií.

„To co navrhuji, nemůže znamenat sounáležitost s (unijním) jednotným trhem, který by nám bránil v uzavírání našich vlastních obchodních dohod. A to nejen s EU, ale také se starými a novými spojenci mimo Evropu,“ vysvětlila Mayová. S EU si po brexitu přeje mít „ambiciózní a bezcelní obchodní dohodu“.

Cesta z EU plná nejistot

Konzervativní premiérka připustila, že brexit je pro Británii nejistou cestou. Věří však, že zemi čeká lepší budoucnost a postavení ve světě. Brity, kteří v loňském červnovém referendu hlasovali pro brexit poměrem 52 ku 48 procentům hlasů, přitom vyzvala k jednotě. Brexit je podle Mayové příležitost mít silnou, otevřenější, tolerantnější a bezpečnou „globální Británii“.

BRAND24

Mayová potvrdila, že hodlá aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy a tím zahájit vyjednávání o brexitu koncem března. Konečnou dohodu s EU slíbila premiérka předložit k hlasování britskému parlamentu. Dohodu o podmínkách brexitu chce Mayová dojednat do dvou let. Její samotné konkrétní uskutečnění v praxi si ale podle ní vyžádá delší čas a mělo by být „po etapách“.

Mayová varovala evropské partnery před případnou snahou prosazovat dohodu, která by měla být jakýmsi trestem pro Británii a odrazovat další země od odchodu z unie. Londýn si přeje přátelské vztahy s EU, ale na podobnou dohodu by nepřistoupil. „Žádná dohoda by byla pro Británii lepší než špatná dohoda,“ zdůraznila šéfka kabinetu.

Přečtěte si exkluzivní rozhovor s bývalým britským ministrem financí:

Alistair Darling: Brexit je jako rozvod s 28 ženami

Bývalý ministr financí Spojeného království Alistair Darling

Čtěte dále:

„Zmatené uvažování“. Britský vyslanec při EU sepsul Londýn kvůli brexitu

Britský parlament podpořil vládu. Brexit se spustí do března

Odejdete z EU? Trumpův tým obvolával Evropu

Donald Trump

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).