Menu Zavřít

Brexit vás bude bolet, vzkazuje Britům Hollande

29. 3. 2017
Autor: čtk/ap

Francouzský prezident François Hollande dnes vyjádřil přesvědčení, že odchod Británie z Evropské unie bude Brity bolet uvedla agentura AFP. Prezident se tak vyjádřil během návštěvy Indonésie. "Myslím, že to bude pro Brity bolestivé," řekl Hollande. Vyslovil také názor, že takzvaný brexit "donutí Evropu posunout se vpřed, pravděpodobně různou rychlostí".

Hollande označil britský odchod z EU za nezvratný a zdůraznil, že vyjednávání o brexitu nemůže trvat déle než dva roky. „Skončí to obchodní dohodou mezi Spojeným královstvím a Evropou. Přejme si, aby to byla nejlepší možná obchodní dohoda pro Evropu a pro Británii,“ řekl francouzský prezident.

Hollande v této souvislosti vyloučil, že by Británie mohla zachovat nějaké vazby s EU v jakémsi mezistupni, kdy by zcela z unie nevystoupila.

Tusk: Evropská sedmadvacítka bude v jednáních o brexitu jednotná
Ostatních 27 zemí Evropské unie bude při jednání s Velkou Británií o odchodu ze společenství postupovat jednotně a rozhodně. Novinářům to řekl v Bruselu předseda Evropské rady Donald Tusk krátce poté, co dnes obdržel dopis britské premiérky Theresy Mayové s formálním oznámením záměru Londýna z unie odejít. V jednáních podle něj bude cílem minimalizovat nejistotu pro občany, podniky i samotné členské země unie.

„Co ještě dodat? Už teď nám chybíte,“ ukončil Tusk své stručné vystoupení před novináři. Nemá podle něj smysl předstírat, že dnešek je v Bruselu či v Londýně šťastný den.

Podle AFP prezident sdělil, že brexit je „emocionálně bolestivý“ pro Evropany, ovšem Brity bude bolet po ekonomické stránce. Upozornil na to, že již řada firem začala Británii opouštět a usazovat se mimo jiné ve Francii. Zdůraznil ovšem, že není záměrem EU Brity za jejich odchod trestat.


Přečtěte si k brexitu komentáře:

Hard brexit bude více bolet Brity

Brexit natvrdle

ilustrační foto


K dnešnímu podání žádosti Británie o odchod z EU se vyjádřili i další evropští politici. Pro rakouského kancléře Christiana Kerna bude prioritou jednání status a práva zhruba 25.000 Rakušanů, kteří žijí a pracují ve Spojeném království. „Chceme také dohodnout jasné postavení a právní jistoty rakouských společností podnikajících v Británii,“ dodal.

Sobotka: Česko bude hájit zájmy svých občanů
Česká republika bude při vyjednáváních o odchodu Velké Británie z Evropské unie hájit práva svých občanů žijících v Británii. Novinářům to po jednání vlády řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prioritou je také udržení obchodních vztahů, aby nebyl ohrožen export a pracovní místa, dodal. Sobotka doufá, že vznikne co nejmenší příkop mezi Británií a Evropskou unií.

Švédský premiér Stefan Löfven očekává dobře organizovaná jednání, jejichž cílem bude snaha dosáhnout dohody. Dodal, že dobré vztahy s Londýnem jsou důležité pro Británii, Evropu i pro Švédsko. Spojené království Löfven označil za blízkého cenného partnera Evropské unie.

Maltský premiér Joseph Muscat, jehož země nyní Evropské unii předsedá, prohlásil, že EU bude v rozhovorech s Británií postupovat jednotně. „EU nebude mít 27 odlišných názorů na brexit, ale bude mít jednu společnou vizi,“ řekl. Chce také, aby Británie a eurozóna projednaly měnové otázky během výstupových rozhovorů.

Předsedkyně skotské regionální vlády Nicola Sturgeonová považuje aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy kvůli nevyjasněným otázkám za „skok do tmy“. Sturgeonová s odchodem Spojeného království z EU nesouhlasí a v úterý dostala od skotského parlamentu mandát, aby se s Londýnem dohodla na uspořádání nového referenda o nezávislosti Skotska.

BRAND24

Merkelová: EU musí o brexitu jednat spravedlivě a jednotně
Evropská unie musí při jednání o odchodu Británie zaujmout spravedlivý a jednotný postoj, řekla dnes v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová. Německá vláda se podle ní vynasnaží minimalizovat dopady brexitu na občany EU v Británii, jež dnes oficiálně zahájila dvouletý proces svého odchodu z unie. Merkelová současně odmítla požadavek britské premiérky Theresy Mayové, aby se vedla souběžná vyjednávání o odchodu Británie z evropského bloku a o jejím novém vztahu s EU.

Británie zahájila brexit. Čtěte více:

Brexit začíná. Mayová aktivovala článek 50 a zahájila dvouletý odpočet

CzechInvest: O přesunu sídla z Británie do Česka uvažuje řada firem

Britská premiérka Theresa Mayová


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).