Menu Zavřít

Americké bombardéry a stíhačky proletěly u hranic Severní Koreje

23. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Mezinárodním vzdušným prostorem nad mořem u východního pobřeží Severní Koreje proletěly americké strategické bombardéry doprovázené bojovými stíhačkami. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obrany. Jeho mluvčí uvedla, že cílem operace bylo demonstrovat rozsah vojenských možností, které má prezident Donald Trump k dispozici.

Podle mluvčí Pentagonu Dany Whiteové je to nejsevernější let americké stíhačky nebo bombardéru v demilitarizovaném pásmu u severokorejského pobřeží ve 21. století. „Zdůrazňuje to, jak vážně bereme lehkomyslné chování (KLDR),“ řekla Whiteová s odkazem na výhrůžky Pchjongjangu a pokračující severokorejský jaderný a raketový program.

Ministerstvo informaci o přeletu zveřejnilo krátce před očekávaným projevem severokorejského ministra zahraničí na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

„Mise je ukázkou odhodlání Spojených států a jasným vzkazem, že prezident (Trump) má k dispozici mnoho vojenských možností, jak se vypořádat s jakoukoli hrozbou,“ řekla Whiteová. Washington je podle ní připraven „použít celou škálu vojenského potenciálu k obraně vlasti a jejích spojenců“. Letadla startovala z amerického tichomořského ostrova Guam a z japonského ostrova Okinawa, kde působí američtí vojáci.

Urážky se stupňují

Pchjongjang uskutečnil 3. září svůj šestý a dosud největší jaderný výbuch. Letos už také odpálil desítky raket a vyhrožuje testem vodíkové pumy nad Pacifikem.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a šéf Bílého domu Trump si v poslední době vyměňují urážky. Trump nedávno nazval Kima „malým rakeťákem na sebevražedné misi“ a nejnověji v pátek šílencem, ten zase amerického prezidenta častuje výrazy jako „starý blázen“.

BRAND24

Dále čtěte:

Američané zahájí finanční blokádu KLDR. Připojí se i Čína

Zeman zkritizoval Trumpův proslov v OSN. V listopadu poletí za Putinem do Soči

Peněžní kimovody. „Izolovaný“ režim si umí sehnat miliardy dolarů

 Kim Čong-un s nejbližšími


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).