Menu Zavřít

AfD se v průzkumu dostala už na deset procent. Merkelová i Schulz oslabili

25. 8. 2017
Autor: čtk

Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové i sociální demokraté jejího vyzyvatele Martina Schulze v aktuálním průzkumu veřejného mínění lehce oslabili, posílila naopak Alternativa pro Německo (AfD), která by se nyní stala třetí nejsilnější stranou v parlamentu. Volby se v Německu uskuteční 24. září.

CDU/CSU přišla oproti průzkumu před zhruba dvěma týdny o jeden procentní bod a je nyní na 38 procentech, SPD přišla dokonce o dva procentní body a klesla na 22 procent. AfD naopak o dva body posílila a dostala se na deset procent.

Důvody posunů voličské přízně čtyři týdny před volbami veřejnoprávní televize ARD neuvedla. Průzkum se ale uskutečnil po teroristických útocích islámských extremistů ve Španělsku a ve Finsku. Právě AfD je přitom ve spolkové republice známá silnou protimigrační rétorikou a přesvědčením o tom, že islám k Německu nepatří. Naopak vládní CDU/CSU a SPD byly strůjkyněmi otevřené uprchlické politiky let 2015 a 2016, během nichž do Německa přišlo téměř 1,2 milionu běženců.


Až příliš východní Alternativa pro Německo. Stranu prověřují tajné služby

 Čelní kandidátka populistické AfD Alice Weidelová o své výpomoci Rusům na Ukrajině mluví nerada


Právě přistěhovaleckou a azylovou politiku považuje podle průzkumu 12 procent dotázaných za nejpalčivější otázku, kterou by se příští vláda měla primárně zabývat. Devět procent lidí za prioritu označilo snížit propast mezi bohatými a chudými, sedm procent vnitřní bezpečnost a boj proti terorismu.

CONTENT24

Do Spolkového sněmu by se podle aktuálního průzkumu dostali ještě svobodní demokraté (FDP) a Levice s devíti procenty a také Zelení s podporou osmi procent lidí.

Čtěte také:

Němci před volbami staví zeď proti ruskému medvědovi

Merkelová může být v klidu. CDU drží velký náskok na sociální demokraty


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).