Menu Zavřít

Jednou měsíčně volné odpoledne. Přepracovaným Japoncům se má ulevit

24. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Řada japonských firem dnes zahájila kampaň, která má ulevit přepracovaným zaměstnancům. Vždy poslední v pátek v měsíci budou od nynějška zaměstnanci odcházet z práce již kolem 15. hodiny. Volný čas budou moci věnovat rodině, večeři s přáteli či sportu.

V Japonsku je běžné, že většina zaměstnanců odchází z práce až v pozdních nočních hodinách. Mnozí z tohoto důvodu trpí přepracováním, v jehož důsledku umírají na infarkt či jiné zdravotní problémy a také páchají sebevraždy. Dlouhá pracovní doba rovněž snižuje efektivitu.

Japonské ministerstvo hospodářství a profesní skupiny proto iniciovaly kampaň zvanou „prémiový pátek“, od níž si slibují zlepšení zdravotního stavu zaměstnanců. Iniciativa by podle nich měla také podpořit spotřebu.

Iniciativa je dobrovolná, velké společnosti jako výrobci automobilů Nissan a Toyota, likérka Suntory a makléřská firma Nomura se ale rozhodly zapojit, napsala agentura AFP.


Japonsko na tom ještě není nejhůře. Čtěte:

10 měst, kde se nejsnáze přepracujete

 Hongkong. Zdroj: Pixabay.com

„Je to dobrá příležitost, jak si naplánovat něco, co obvykle neděláme,“ prohlásila Maki Suzukiová, 34letá zaměstnankyně firmy Suntory, která přiznala, že pokud je v kanceláři hodně práce, zůstává do pozdních večerních, ba i časných ranních hodin. „Vzít si dlouhou dovolenou, to by se mnozí Japonci zdráhali, ale volné odpoledne, to je něco jiného,“ dodala Suzukiová, která dnes odpoledne s kolegy navštívila tokijské muzeum výtvarného umění.

Volno si dopřál i japonský premiér Šinzó Abe, který se rozhodl dnes odpoledne věnovat meditaci a poté navštívit koncert.

BRAND24

Trávit dlouhé hodiny v zaměstnání se v Japonsku považuje za důkaz oddanosti firmě. Podle říjnového průzkumu japonské vlády v jedné z pěti japonských firem pracují zaměstnanci tolik hodin, že jim vážně hrozí smrt z přepracování, napsala agentura AFP.

V prosinci rezignoval šéf největší japonské reklamní společnosti Dentsu v reakci na sebevraždu mladého zaměstnance, který každý měsíc trávil v práci více než 100 přesčasových hodin, připomněla agentura AFP.

Nastávající hegemon? Nikoli Čína, ale Japonsko, tvrdí experti

Japonsko, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).