Menu Zavřít

Nedostižný Putin. Podle průzkumu by prezidentské volby opět vyhrál

30. 5. 2017
Autor: Kremlin.ru via wikimedia commons CC BY 4.0

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina v předvolebních průzkumech dosáhla podle médií vrcholu. Podle průzkumu nezávislého střediska Levada by nynějšího šéfa státu volilo 82 procent voličů, kteří jsou již rozhodnuti k volbám přijít. Pozici má o to jistější, že z klání vyřadil opozičního předáka Alexeje Navalného. Hlavu státu mají Rusové volit v březnu příštího roku.

Ze všech dotázaných by Putina nyní volila drtivá většina - 63 procent účastníků, poznamenal server Newsru.com. Až s velkým odstupem by následovali potenciální soupeři: vůdce nacionalistů Vladimira Žirinovského by volilo devět procent Rusů, předáka komunistů Gennadije Zjuganova tři procenta a opozičního předáka brojícího proti korupci Alexeje Navalného dvě procenta. Každý stý by hlasoval pro předsedy dvou menších stran, Sergeje Mironova ze Spravedlivého Ruska a Grigorije Javlinského z Jabloka.


Rusko žije i sportem. Přečtěte si, jak buduje stadion:

Severokorejští otroci a zamoření močí. Rusko spěje k fotbalovému šampionátu

 Na modernizovaném moskevském stadionu Lužniki probíhají dokončovací práce. Příští rok se na něm bude konat finále mistrovství světa


Skoro desetina dotázaných se přiznala, že k volbám nepůjde, stejný počet ještě neví a pět procent chce hlasovat, ale neví pro koho. Každý stý chce jít k volbám jen proto, aby do urny vhodil znehodnocený hlasovací lístek.

Na otázku, zda by si přáli vidět Putina v čele státu i po uplynutí nynějšího šestiletého období, odpověděly kladně dvě třetiny dotázaných, záporně pětina. Zbývajících 14 procent neodpovědělo.

Více než polovina dotázaných, 56 procent, nevěří, že by se před volbami mohl vynořit vůdce schopný nahradit Putina. Čtvrtina zastává opačný názor.

Navalného vyřadila justice, ten se ale nevzdává

Putin ještě oficiálně svou kandidaturu neoznámil. Naopak Navalnyj se míní o křeslo v Kremlu nadále ucházet, přestože jej ruská justice tento měsíc z voleb fakticky vyřadila tím, že zamítla jeho odvolání proti podmínečnému odsouzení.

BRAND24

Putinova popularita dosahuje rekordní výše od anexe ukrajinského Krymu v březnu 2014, syrské tažení ji ještě posílilo.

Přečtěte si více o současném Rusku a jeho vůdci:

Komentář: Kruh ruské pšenice se uzavřel

Macron řešil s Putinem Sýrii i gaye v Čečensku. O neshodách prý mluvili otevřeně

Plynové námluvy. Evropa řeší, jak se zbavit závislosti na Rusku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).