Menu Zavřít

Branson: Do 15 let budou všechna auta elektrická

11. 1. 2017
Autor: Youtube

Britský miliardář Richard Branson věří, že do patnácti let by na silnicích měly jezdit už jen elektromobily.

Majitel společnosti Virgin Group se na tom chce sám podílet. Vlastní totiž tým v seriálu Formule E, kde mohou jezdit jen elektrické závodní vozy. „Těmito vozy posunujeme technologický pokrok, takže jednoho dne budou i běžné elektromobily schopné ujet stovky mil bez potřeby nabití,“ věří Branson.

Plán šestapadesátiletého byznysmena se však i tak zdá hodně odvážný. Prodeje elektromobilů loni přesáhly jeden milion kusů, podle údajů International Energy Agency to však činí pouze 0,1 procenta celosvětového prodeje automobilů. Cílem Electric Vehicles Initiative, společnosti prosazující využití čisté energie na silnicích, je 20 milionů prodaných kusů elektromobilů do roku 2020. To by činilo 1,7 procenta na trhu.

Podle Bransona by se na realizaci jeho plánu měly podílet světové vlády. „Pokud nastaví jasná pravidla, například že do deseti let musí být padesát procent automobilů na baterie a do patnácti let už všechna, tak se to může podařit,“ tvrdí. „Byla by to velká výzva, ale také zábava. Auta by byla úplně jiné. Už by se tolik nerozpadala a technologie kolem baterií se stejně bude pořád zlepšovat.“

Kvůli brexitu se propadly akcie Bransonovy společnosti

Britští boháči prodělali na brexitu miliardy

 Richard Branson,
Autor: Jarle Naustvik

Branson je mužem velkých slov. Loni vyvolal posměch, když tvrdil, že Formule E do roku 2020 v popularitě překoná Formuli 1. Nyní už tak velké plány nemá, stále však věří, že si seriál elektromobilů dokáže vybudovat velkou fanouškovskou základnu. Podpořit by ji mohlo atraktivní závodění v ulicích měst. „Pokud se nám závodní auta podaří dostat do ulic Londýna, bude to fantastická podívaná,“ těší se.

O tom, že jeho společnost se bude nově zaměřovat i na elektrická auta, informoval Branson loni v březnu. Nevyloučil ani možnost, že by mohl být velkým konkurentem Tesly, jedničky na trhu.


O elektromobilech dále čtěte:

Elektromobily v Česku netáhnou, nekupuje je skoro nikdo

BRAND24

Zelený luxus z veřejných peněz. Musk je nově chce i pro SolarCity

Tesla dál zaostává za plánem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).