Menu Zavřít

Máte špatné vzpomínky? Vědci vám je brzy vymažou

22. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Vědci věří, že nalezli způsob, jak vymazat pacientům bolestivé vzpomínky. Chtějí tak pomoci narkomanům či vojákům trpícím posttraumatickým syndromem.

První výsledky kanadským vědcům z univerzity v Torontu podle serveru News.Sky přinesl úspěšný experiment na myších. Výzkumníkům se údajně podařilo u těchto hlodavců zdárně aktivovat a následně vymazat vzpomínky prostřednictvím laboratorního odstranění vybraných neuronů. V případě laboratorního testu se jednalo o odstranění závislosti na kokainu prostřednictvím vyjmutí emocionálních s drogou asociovaných vzpomínek.


Už žádná kocovina. Čtěte více:

Umělý alkohol skoncuje s kocovinou. Do roku 2050

 Kocovina


„Náš výzkum ukazuje, že jednoho dne bude možné úspěšně vyléčit lidi s post-traumatickým syndromem tím, že jim bolestivé myšlenky vymažeme,“ uvedla Dr. Sheena Josselynová z univerzity v Torontu, která se výzkumu účastnila. Jak ale ukazuje historie, každý vědecký vynález se může velmi snadno stát dvousečnou zbraní, octne-li se v rukou nepovolaných. Toho si je Josselynová vědoma a možná rizika takové technologie uznává. Problém by měl podle ní představovat i etický konflikt.

„Všichni lidé se ze svých chyb učí. Jak se ale poučíme, když traumatizující zážitky zapomeneme,“ dodává vědkyně. „To, že je něco technicky možné, ještě neznamená, že bychom to měli udělat,“ uvádí. Výsledky nicméně podle Josselynové ukazují na to, že vymazat paměť by technicky možné být mělo.

BRAND24


Z rubriky light čtěte více:

Muskova vize: Lidé se musí spojit se stroji, jinak budou bezvýznamní

Poslední vynález. Skončí s umělou inteligencí lidské bádání?

Lidstvo žije v Matrixu. Osvobodí jej miliardáři ze Silicon Valley

 Matrix - ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).