Menu Zavřít

Zeman: Číňané v tuzemsku již investovali 50 miliard

20. 10. 2016
Autor: ČTK

Čínské investice v Česku dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana zhruba 50 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) není správně informován, když tvrdí, že české firmy litují spojenectví, která uzavřely na jaře při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, dodala česká hlava státu. Podle Zemana se čeští investoři od čínských neodvracejí. Řekl to v rozhovoru pro pořad Partie televize Prima.

„Byl jsem informován, že v současné době objem čínských investic dosáhl zhruba 50 miliard korun,“ uvedl Zeman. Hrad v březnu uváděl, že Čína se v Česku zařadí mezi investory velikosti například Belgie či Kypru. Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených tehdy v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard korun, do roku 2020 pak celkem 294 miliard. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding.

Diskusi o česko-čínských vztazích a přínosu dohod z března rozpoutala v posledních dnech návštěva dalajlamy v Praze. S tibetským duchovním se sešli někteří politici včetně ministra kultury Daniela Hermana a vicepremiéra Pavla Bělobrádka (oba KDU-ČSL). Zeman spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a předsedy komor Parlamentu pak vydali prohlášení, že schůzky nemohou být chápány jako výraz změny oficiální politiky k Číně. Prohlášení kritizovala zejména pravicové opozice, jeho servilitu ústavním představitelům dnes vyčetla i skupina nevládních organizací.

Babiš se ve středu Hermana zastal a řekl, že ekonomické vztahy s Čínou nevidí jako mimořádně dobré. Některé firmy podle něj už litují spojenectví, která uzavřely. „Andrej Babiš není informován, nebo není správně informován. Nejen, že čeští investoři se neodvracejí od čínských, ale naopak až v překvapivě vysokém počtu s nimi chtějí spolupracovat,“ řekl Zeman. Jmenoval převzetí podniku Žďas ve Žďáru nad Sázavou čínskou CEFC. Rozjednány jsou další vstupy do českých společností, například do výrobny letadel v Kunovicích, dodal.

BRAND24

Zeman si myslí, že prohlášení politických představitelů ke vztahům v Číně bylo nutné. „Jinak by mohl v nezainteresovaných kruzích vzniknout dojem, že stanovisko ministra Hermana je stanoviskem celé české vlády,“ uvedl. Hrozilo podle něj to, že jedním gestem se znehodnotí mnoho práce.

Čína osmdesátiletého dalajlamu označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě. „Čínská vláda má svaté právo hrozit sankcemi, pokud nějakou akci považuje za nepřátelskou vůči své zemi,“ řekl Zeman.


Přečtěte si o letošní návštěvě dalajlámy v Česku:

Čtyři nejvýše postavení čeští politici se distancovali od Hermanovy schůzky s dalajlamou

S dalajlámou se sešlo 50 zákonodárců. Reagují na distanc ústavních špiček

Dalajlama v Česku: obdiv k Havlovi i sen o celosvětové unii

 Dalajlama v Praze

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).