Menu Zavřít

Zetor pro speciální jednotky má i střeleckou "věžičku"

1. 6. 2017
Autor: čtk

Společnost Zetor Engineering představil na brněnském zbrojařském veletrhu IDET prototyp lehkého taktického vozidla Fox. Jedná se o dvounápravové auto na podvozku Mercedes Benz pro síly rychlého nasazení. Dceřiná společnost Zetoru jej přichystala pro dva potenciální zákazníky na evropském trhu.

„Zatím máme vyrobené jedno auto a ve skladech leží další a stačí je de facto jen složit. Záleží na poptávce zákazníků a očekávaných tendrech. Pokud by česká armáda poptávala takové vozidlo, jsme připraveni se přihlásit také,“ řekl Bořil.

Auto o hmotnosti přes tři tuny, které dokáže jet až 120 kilometrů za hodinu, je čtyřmístné. Zadní řada sedadel je posuvná a dá se také otočit o 90 stupňů. Vzadu je ještě sklopné sedadlo pro střelce. „K výzbroji patří čtyři univerzální kulomety a hlavní zbraň ve střelecké věžičce,“ popsal mluvčí firmy Martin Bořil.


Přečtěte si také o nafukovací atrapě vojenské techniky:

Nafukovací atrapa nebo originál? Radar ani družice nepozná rozdíl

 K napájení lze využít benzinové nebo dieselové centrální generátory. Stroj může být v chodu tři dny bez údržby.


S vývojem vozu začala firma IPM Engineering, která se později stala akvizicí Zetoru. Ten je součástí holdingu HTC a jde tak o česko-slovenskou společnost.

V počátcích je také vývoj obrněného vozidla s osmi polonápravami, které může být modifikované i na čtyři či šest polonáprav a může mít různé nástavby. „Zatím však nelze hovořit ani o termínu, kdy by mohl být hotový prototyp,“ mírnil očekávání Bořil.

Pásová verze bude příští rok

Už příští rok by měl být hotový takzvaný demonstrátor, což je předchůdce prototypu, pásového bojového vozidla pěchoty Wolfdog, které může mít také řadu nástaveb podle přání zákazníka. Jedná se o novou koncepci bojových vozidel, které by měly odpovídat vojenským předpokladům až do roku 2050. „Ochrana posádky odpovídá prognózám budoucích konfliktů a ničivosti balistických zbraní či min. Řada ostatních vozidel je starší koncepce a přestávají požadavkům stačit,“ uvedl Bořil.

BRAND24

Na veletrhu firma vystavila maketu vnitřku, kde ukazuje prostorové možnosti. „Jde o velkorysé řešení, vejdou se do něj vojáci do výšky 190 centimetrů. Do současných vozidel se často vyšší vojáci nevejdou,“ řekl Bořil. Vnitřní prostor pro vojáky by měl být konkurenční výhodou.

O českém zbrojním průmyslu i armádě dále čtěte:

Vojsko si oddechlo. Neprůstřelné vesty dorazily

Tendr na helikoptéry: Američané se učí, jak vyslovit „Plamen“

České zbraně proti teroru. Francouzská speciální jednotka si objednala pušky Bren 2


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).