Menu Zavřít

Nafukovací atrapa nebo originál? Radar ani družice nepozná rozdíl

24. 5. 2017
Autor: čtk

Lehké, sbalené do tašky, připravené na cvičiště i na bojiště za deset minut jsou nafukovací atrapy vojenské techniky, které vyrábí česká firma v Děčíně. Z radaru či družice nelze klamné cíle rozlišit od skutečných zbraní. K opravám místo kleští a šroubováků stačí jehla a nit. Společnost Inflatech chce svými výrobky oslovit světové armády včetně české.

Vojenské návnady se používaly už za druhé světové války. Tehdy však byly z gumy, tudíž velmi těžké a náchylné na defekt. „Dnes jde o syntetické hedvábí s polyuretanovým zátěrem. Díky tomu obr, jako je protiletadlový raketový komplet SA-8 sovětské produkce, váží 80 kilogramů, zabalí se do přenosné tašky, kterou dva vojáci unesou, a na rozbalení a zabalení stačí pět až deset minut,“ řekl spolumajitel firmy Vojtěch Fresser.

Nafouknutá vydrží obří maketa i s drobným protržením. „Systém rychlé opravy spočívá v použití jehly a nitě a případně záplaty,“ řekl Fresser. K napájení lze využít benzinové nebo dieselové centrální generátory. „Dodáváme k výrobku systém dva v jednom, stačí zatáhnout jako u sekačky a může být stroj v chodu tři dny bez údržby,“ řekl Fresser.

Trh s vojenskými návnadami podle něj v podstatě neexistuje. Inflatech se jejich výrobě věnuje tři roky, jedna obdobná společnost je v Rusku. „Zákazníci jsou z řad našich spojenců, ale z důvodu utajení nesmíme nikoho jmenovat, protože žádná armáda nechce, aby se vědělo, že půlka jejího vybavení je nafouknutá,“ uvedl.

BRAND24

Firma, která zaměstnává čtyři lidi, chce oslovit i českou armádu. „Využitelný je model pro tréninkové účely. Třeba piloti při výcviku musí vyhledat cíl, který vyzařuje rádiové vlny, a ten zničit. Pevný cíl nelze přemístit a při druhém proletu chybí moment překvapení. Návnadu lze rychle sbalit, přenést a pilot neví, kde se objeví,“ řekl Fresser. „Počítáme s tím, že budou naše výrobky nasazovány také v reálných bojových situacích,“ doplnil. Společnost garantuje 50 cyklů použití. Cena za model SA-8 zhruba 30 tisíc dolarů (710 tisíc korun).

Dále čtěte:

Tendr na helikoptéry: Američané se učí, jak vyslovit „Plamen“

USA dluží českému vojsku neprůstřelné vesty za 52 milionů

Vysvětlete nákup neprůstřelných vest, žádá ČSSD Babišovo ANO

Česká zbrojovka dodá vojenské policii neprůstřelná trika


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).