Menu Zavřít

Vítkovický zmar: návrh na insolvenci podala Envi

23. 8. 2016
Autor: čtk/Petr Sznapka

Další firma z vítkovického holdingu Jana Světlíka na sebe podala návrh na insolvenci. Společnost Vítkovice Envi, která vyrábí nádrže a zaměstnává 100 lidí, zároveň žádá povolení reorganizace. Jde o stoprocentní dceřinou společnost firmy Vítkovice Power Engineering, která o vyhlášení insolvence požádala už před časem a soud o případném úpadku rozhodne tento týden. Uvedla to mluvčí společnosti Vítkovice Holding Eva Kijonková.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení spojený s návrhem na reorganizaci v pondělí podalo ke Krajskému soudu Ostrava představenstvo Vítkovice Envi. Firma se zabývá zejména výrobou nádrží pro bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a skladování. Má zhruba 130 věřitelů. Z celkových dluhů 155 milionů korun firma označila 153 milionů za nezajištěné pohledávky.

Důvody podání návrhu Kijonková vysvětlila hlavně nerealizovanými zakázkami v Polsku a Srbsku. „K úpadkové situaci také vydatně přispěla obecně zhoršená situace na arabském trhu, kam Vítkovice Envi rovněž směřovaly své aktivity. Dalším důvodem platební neschopnosti je také to, že se jí nepodařilo s bankovním sektorem vyjednat provozní úvěry a dořešit bankovní garance,“ řekla Kijonková. Dodala, že firma už svým věřitelů předložila reorganizační plán. Polovina z nich s ním souhlasila.

Celkem už jsou ale v insolvenčním řízení tři společnosti z Vítkovice Holding. O vyhlášení insolvence v případě firmy Vítkovice Gearwork požádala brněnská společnost Wetag. Ten samý krok udělala i u firem Vítkovice Mechanika a Vítkovice Power Engineering. V případě Mechaniky soud návrh zamítl. Ve druhem případě se k němu později připojil samotný dlužník a o úpadku Vítkovice Power Engineering ostravský soud rozhodne do konce týdne.

BRAND24


Přečtěte si o návrhu na insolvenci Vítkovice Power Engineering:

Problémy Vítkovic. Divize na sebe podala návrh na insolvenci


Celkové závazky společnosti Vítkovice Power Engineering, která míří do úpadku, přesahují 2,3 miliardy korun. Tato částka zahrnuje dluhy po splatnosti i před splatností. Po lhůtě splatnosti jsou faktury v souhrnné hodnotě okolo 500 milionů korun. Firma zaměstnává 1200 lidí. Ostravský soud insolvenční řízení na základě návrhu firmy Wetag zahájil koncem dubna. Ostravská společnost návrh označovala za neoprávněný a šikanózní. Odmítala připustit, že je na pokraji krachu. V posledních dnech stanovisko změnila. Podle mluvčí vítkovického holdingu Evy Kijonkové i na základě vyhlášeného insolvenčního řízení.

Skupina Vítkovice Machinery Group má celkem 34 firem. Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Holding a zaměstnává 1138 lidí. Čistý obrat za účetní období roku 2015 firma vykázala okolo 3,2 miliardy korun. Celá skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík. Podniky ze skupiny zaměstnávají 8000 lidí.

Čtěte dále:

Světlík zvažuje prodej části vítkovických strojíren

Další atak na Světlíka. Návrhu na insolvenci čelí Vítkovice Gearworks

Miliardář Krúpa chce koupit pohledávky za Vítkovicemi

Jan Světlík (Autor: Martin Pinkas, Euro)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).