Menu Zavřít

Světlík zvažuje prodej části vítkovických strojíren

22. 7. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Jan Světlík zvažuje prodej části své vítkovické strojírenské skupiny. Jde o společnosti Vítkovice Gearworks a Hutní montáže. Novým vlastníkem by mohl být E-Invest Martina Ulčáka. O transakci dnes informovali Hospodářské noviny. Podle listu je obchod již připravený, což ale mluvčí strojírenské společnosti Eva Kijonková odmítla.

„Ano tato možnost existuje. O prodeji se uvažuje, nic ale není dohodnuto a připraveno,“ uvedla dnes Kijonková pro ČTK. Vše podle ní vychází z toho, že Ulčák před časem odkoupil dluhy Vítkovic u Raiffeisenbank v hodnotě okolo 800 milionů korun. O dalším postupu se má rozhodnout 19. srpna na svolané valné hromadě. Možnost prodeje se už objevila i na pozvánce.

Za možností prodat dvě firmy může být fakt, že se loni strojírenské Vítkovice dostaly do konsolidované ztráty 82,25 milionu korun. V roce 2014 přitom konsolidační celek vytvořil zisk 342,13 milionu korun. Vítkovice ale loni celkem o 621 milionů korun zvýšily rezervy a opravné položky a měly provozní zisk. Tržby Vítkovicím klesly o 2,13 miliardy korun (16,4 procenta) na 10,87 miliardy korun.

BRAND24

Do strojírenského konsolidačního celku patří více než 30 firem a zaměstnávají přes 8 tisíc lidí. Celý holding loni podle předběžných výsledků dosáhl konsolidovaného zisku 240 milionů korun, což bylo o 160 milionů korun méně než v roce 2014.

Jan Světlík starší na konci loňského roku odešel z pozice předsedy představenstva společnosti Vítkovice Holding, na jeho místo nastoupil jeho syn Jan Světlík mladší. Na konci června Světlík starší skončí i ve funkci generálního ředitele Vítkovic, a. s., od července ho nahradí Libor Witassek. Světlík dál bude předsedou představenstva společnosti i dalších představenstev ve skupině a předsedou dozorčí rady. Změnou ve vedení chce oddělit vlastnictví firmy od výkonné funkce.


Čtěte dále:

Světlíkovy Vítkovice dodají Saúdům ocelárnu za miliardy

Miliardář Krúpa chce koupit pohledávky za Vítkovicemi

Brněnská Wetag zaútočila na Světlíkovo impérium. Je to trik, brání se Vítkovice

Vítkovická ocelárna (Zdroj: ČTK)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).